Нова калинка от обкръжението на Станишев кацна в държавна банка

Понеделник, 28 Октомври 2013 12:10 Публикувана в У нас Прочетена 1180 пъти

Нова "калинка" кацна във важна държавна институция. Билян Балев бе назначен за изпълнителен директор и зам.председател на Българската банка за развитие (ББР). Той последно се подвизаваше във фондация "Институт за нов икономически напредък" на червения Росен Карадимов, който е от антуража на Сергей Станишев. Във финансовите среди Балев е познат с консултантския си бизнес, но не и като банкер. Как е доказал нужния стаж и квалификация, за да заеме толкова отговорен пост, недоумяват в бранша, сле дакот в банка се е трудил само през 90-те години, но като валутен дилър. Назначението му начело на Банката за развитие нарушение на Закона за кредитните институции.

Балев е работил дълги години предимно в сферата на сливанията и придобиванията на фирми. Бил е управляващ партньор на "ИЮ консулт", "Нобел адвайзърс" и "Форем консултинг България". 


В началото на демокрацията пък е един от водещите в икономическото предаване "Плюс минус", припомня в. „Стандарт”. "За мен журналистиката винаги е била хоби, никога не съм бил щатен водещ на предаване. От 1990 година съм работил в различни банки, някои от които съществуват и до днес, притежавах финансови къщи, медии. Всичко това приключи преди 3-4 години и оттогава се занимавам само с консултантски бизнес", казва Балев в едно от последните си интервюта.

Член 11, алинея 2 от него гласи: Член на управителен съвет, на съвет на директорите, както и прокурист... може да бъде лице, което... притежава достатъчни за съответното образование квалификация и професионален опит в банковата дейност, а всяко от лицата по чл. 10, ал. 1 (касае лицата, които управляват банката) -... да е работило най-малко 5 години на длъжност с ръководни функции в банка или в сравнимо с банка дружество или институция, съобразно критерии, определени от БНБ.


Кога и къде Билян Балев е ръководил банка в продължение на 5 години, не става ясно. Според публикация във в. "Банкер" Балев е работил като дилър през 1992 г. в държавната по онова време Пощенска банка. А след това във Финансово-брокерска къща "София" на братята Иван и Светослав Радеви, която през 1994 г. получава банков лиценз под името ЮНИОНБАНК. Десет години по-късно Иван Радев признава пред медиите, че името на банката е измислено именно от Билян Балев.


Работил е за Красимир Стойчев като шеф на неговата компания "Нюз холдинг". Представлява контролираната от него "Европа капитал мениджмънт", която подава оферта за придобиването на Стопанска банка.


По-късно Биби, както журналистите наричат Балев, е управител на компанията "Кампан". Тя участва в няколко големи дългови сделки, свързани с БАЛКАНБАНК, КАПИТАЛБАНК и по операции с облигации по ЗУНК на ДСК.


През 1999 г. управляваната от Балев компания, носеща вече името "Капман Джелсор", встъпва в преговори с още държавната БУЛБАНК (сега "УниКредит Булбанк") за покупката на дъщерната й по онова време Корпоративна банка. Но до сделка така и не се стига.


През годините Балев е работил за "Нобел Адвайзърс", бил е съдружник във "Форем Консултинг България" с Марио ал Джебури - брат на заместник-министъра на финансите Гати ал Джебури от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. Притежавал е дялове в дружествата "Българска винена компания", където мажоритарен собственик е била "Кампан Консултинг", чийто собственик е "Юнион груп". Нейният капитал пък бе разпределен между братята Иван и Светослав Радеви, Емануил Манолов и Емил Иванов. Днес Балев заедно със съпругата си Гергана притежават регистрираната във Великобритания компания "Фининвест".
Хората, които са си имали вземане-даване с Балев, твърдят, че бизнесменът първоначално дава вид на човек, който е много надежден, и го канят за партньор. После обаче той ги оплита с интриги и в крайна сметка партньорството се разпада.
Затова е странно, че Българската банка за развитие, на която е определена водеща роля в политиката на кабинета "Орешарски" за стимулиране на икономиката, е поверена на човек, който може да е на "ти" с консултантската дейност и спекулациите, но не и с чисто банковата дейност. 

 

Редактор: Светломира Димитрова

Последно променена в Понеделник, 28 Октомври 2013 12:23
Влезте, за да коментирате