Студентските протести се разрастват (текстът на декларацията от ВТУ)

Понеделник, 28 Октомври 2013 13:10 Публикувана в У нас Прочетена 1027 пъти

Студентските протести се разразстват. „И НАТФИЗ е окупиран!“, съобщи сайтът noresharski.com. Ще се разбере по-точно какво става след 14 часа, уточниха от ректората на Националната академия. bTV съобщи, че бъдещи актьори са окупирали Аулата около 10 ч сутринта. Тя обявили, че изцяло подкрепят исканията на колегите си от Алма Матер и имат план да окупират и цялата Академия, когато се съберат повече хора. Засега протестиращите там са около 30 души. Актьорите Христо Мутафчиев, Стоян Радев и Валентин Танев също  щели да се присъединяват към акцията.

321-ва аудитория на Великотърновския университет е окупирана от около 20 студенти, които протестират в подкрепа на колегите си от Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Пред аудиторията има разпънат транспарант с надпис: „Окупация”. Исканията на студентите са: подобряване на управленския капацитет чрез кадрово обновяване, за промяна на политическия стил, независимо от партийния цвят, повишаване на образователния стандарт и установяване на регламент, стимулиращ качеството.  Ще бъдат насърчавани дейности с научен характер, твърдят протестиращите.

 

Ето текста на тяхната декларация:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СТУДЕНТИТЕ ОКУПАТОРИ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УНИВЕРСИТЕТ
„СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”
Уважаемо ръководство на Великотърновски университет „Св.Св. Кирил и Методий”, уважаеми преподаватели, колеги студенти и докторанти,
Ние осъзнаваме своята отговорност към обществените проблеми като граждани на Република България и заявяваме подкрепа си към колегите от СУ „Св. Климент Охридски”. Разбираме сложността на ситуацията в България днес и поставяме началото на процес, който да доведе до промяна.
На това основание ние окупираме днес, на 28.10.2013, аудитория 321.
За кризата в обществото и проблемите в образованието ни носят вина управляващите страната през последните 23 години. Разпускането на Народното събрание и предсрочните избори сами по себе си няма да променят статуквото.
НЕ ЖЕЛАЕМ ПОДМЯНА, А ПРОМЯНА!
Няма да позволим да бъдем употребени политически!


НАШИТЕ ИСКАНИЯ СА СЛЕДНИТЕ:
1. Подобряване на управленския капацитет чрез кадрово обновяване за промяна на политическия стил, независимо от партийния цвят: Оставка на ръководствата на всички парламентарно представени партии. Това е почтеният начин да понесат отговорност за проваления преход. Оставка на всички членове на ръководства на извънпарламентарните политически партии, които са били на управленски позиции във властта в периода след промените.


2. Повишаване на образователния стандарт и установяване на регламент, стимулиращ качеството. Това са стъпки за развитие
потенциала на нацията, които ще окажат благоприятно влияние в обществения живот: Значими инвестиции на държавата в научноизследователска дейност на студенти и преподаватели и в модернизация на формите и условията за обучение. Този ангажимент да бъде фиксиран като приоритет, независим от смяната на управляващата политическа сила. Фиксирани семестриални такси, непроменени от първия до последния курс на обучението за всеки випуск. Настъпилите промени да касаят само приема на нови студенти.


ОКУПАЦИЯТА ЩЕ ПРОТЕЧЕ ПРИ СЛЕДНИТЕ УСЛОВИЯ:
1. Ще бъде установен окупационен студентски контрол върху аудитория 321;
2. Учебният процес ще продължи да работи, както до момента;
3. Ще се опази имуществото на Университета, ще се окаже абсолютна и безусловна подкрепа към университетското ръководство, като се надяваме и ние да получим същото;
4. Ще бъдат насърчавани дейностите с научен характер.
Ние сме политически неангажирани. Действията ни са продиктувани само и единствено от желание за повишаване на жизнения стандарт в България и подобряване на моралния климат. Затова от вас очакваме, като граждани със силно изявено чувство за отговорност, да ни подкрепите в този момент, в който обществото трябва да се обедини.
Ние, студентите
321 аудитория, Ректорат на ВТУ,
Велико Търново.


В същото време Студентският съвет към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” се обяви против изразяване на политически пристрастия и на протест към дадена политическа ситуация в държавата. Председателството на Студентския съвет излезе с декларация, в която се казва, че това е нарушаване на учебния процес, морала и академичните принципи в науката.

 

Редактор: Светломира Димитрова

Последно променена в Понеделник, 28 Октомври 2013 13:29
Влезте, за да коментирате