Плевнелиев сезира Конституционния съд за Пеевски

Понеделник, 28 Октомври 2013 15:18 Публикувана в У нас Прочетена 976 пъти

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане да отмени като противоконституционно решението на Народното събрание от 19 юни 2013 г., с което беше отменен изборът на Делян Пеевски като председател на ДАНС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него решението на Народното събрание е в противоречие с основни принципи в основния закон. Решението на президента да сезира Съда идва около седмица, след като  Реформаторският блок внесе правно становище до държавния глава по случая с искане той да сезира съда.

В мотивите на президента пише: “Конституцията и законите на страната въвеждат мандатност за публични органи, с което създават защитен механизъм на демокрацията. Мандатът на орган не може да бъде прекратен предсрочно на база субективна преценка. Той може да бъде прекратен предсрочно само на основания, предвидени в Конституцията или закон. Такива основания в случая няма“. 


Президентът иска от Конституционния съд да даде задължително тълкуване от кой момент се прекратяват пълномощията на народен представител, когато той бъде избиран от парламента на друга длъжност и е встъпил в тази длъжност с полагане на клетва.


Според държавния глава, в съответствие с духа на основния закон следва да се приеме, че решението на Народното събрание, с което парламентът избира свой член на друга държавна длъжност, след като има и волеизявление на народния представител за това, е основанието за прекратяване на пълномощията му като депутат.


На 8 октомври КС се произнесе, сезиран от 96 народни представители от ГЕРБ за предсрочно прекратяване пълномощията на Делян Пеевски като депутат от ДПС. Против него се произнесоха шестима от общо 12-те конституционни съдии – председателят на съда Димитър Токушев и членовете Пламен Киров, Красен Стойчев, Стефка Стоева, Борис Велчев и Гроздан Илиев. В решението им се казва, че пълномощията на Пеевски като депутат не са прекратени автоматично с полагането на клетва за избора му на друг пост. 
Като страна по делото президентът вече имаше изразено становище, в което се казваше, че с полагането на клетва като председател на ДАНС Пеевски вече е имал трудови правоотношения, с което е настъпила несъвместимост с положението му на народен представител.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Понеделник, 28 Октомври 2013 16:13
Влезте, за да коментирате