Политолог: Академичният съвет си изми ръцете

Вторник, 29 Октомври 2013 09:10 Публикувана в У нас Прочетена 782 пъти

Политологът и специалист по сравнително конституционно право Даниел Смилов остро разкритикува аргументите на Академическия съвет на СУ „Св.Климент Охридски”, като ги окачестви като противоречиви. Той пусна на стената във Фейсбук обръщение, с  което обвини членовете на съвета, че с решението си от снощи си измиват ръцете.

Ето неговия пост: Колеги, като университетски преподаватели трябва да знаем, че думите имат голямо значение, защото имат свойството да се навързват в изречения и аргументи, които не трябва да си противоречат. Вчерашната декларация, уви, не отговаря на това просто условие. Ако приемаш, подкрепяш и разбираш мотивите за едно действие, означава, че приемаш неговите основания. 


Вие казвате всъщност, че окупацията на студентите е основателна с оглед на липсата на морал в политиката и другите изброени мотиви. След това казвате, изненадващо, че не приемате това основателно действие, а искате други действия (без да казвате какви). 


Като оставим настрана отказа на университетското ръководство да изпълни гражданския си дълг, да заеме позиция и да помогне на студентите си да направят правилен избор (просто измивайки си ръцете), тази позиция е вътрешно противоречива. 
Или мотивът за дадено действие е основателен и разумен и тогава действието трябва да се подкрепи. Или мотивът е разбираем, но неоснователен и тогава действието е неразумно и трябва да се търсят алтернативи. 

Кое от двете казахте вчера със своите думи: Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" разбира и подкрепя мотивите на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот????”

Последно променена в Вторник, 29 Октомври 2013 09:14
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате