Кирил Добрев: Затворете бирфеста от Паметника на Цар Освободител

Вторник, 29 Октомври 2013 16:44 Публикувана в У нас Прочетена 700 пъти

"Има ли шанс скоро бирфестът около Паметника на Цар Освободител да бъде затворен и потрошеното пиано да бъде разкарано оттам?"

Тези въпроси отправи депутатът от БСП Кирил Добрев към министъра на културата Петър Стоянович в рамките на парламентарния контрол за състоянието на паметника на Цар Освободител.

Под „бирфест” депутатът от БСП визира протестиращите, които в началото бяха опънали палатки между паметника и сградата на Нардното събрание.

Кирил Добрев сподели възмущението и мъката си от факта, че по паметника се катерели протестиращи български граждапни, с което осквернявали монумента, издигнат в знак на признателност от целия български народ.

Добрев попита министъра дали има комуникация със Столична община и дали "бирфестът наоколо има шанс скоро да бъде затворен". "Имате ли някакво намерение да разкарате потрошеното пиано от мястото, на което хората, които изпитват уважение и признателност, поднасят цветя", попита Добрев Петър Стоянович.

Бившият седесар Стоянович отговори, че на 7 октомври е разпоредил на инспектората си да извърши проверка, след която заключението било, че не са нарушени разпоредбите на Закона за културното наследство и няма предпоставка за увреждане на недвижимата културна ценност.

Кметът на Столична община пряко отговаря за опазването на паметниците на територията на София. Поисках от г-жа Фандъкова да ме извести дали е издавала разрешение за поставяне на плакати и преместваеми обекти върху паметника и зоната около него. Тя отговори, че според Закона за събранията, митингите и манифестациите режимът е уведомителен, а не разрешителен. За разполагането на преместваеми обекти около паметника се издават съгласувателни писма и такива са издадени за 10 палатки, 2 шатри, музикален кът с роял, видеоекран и балон на площ 200 кв.м.

На 23 юли е издадено съгласувателно писмо за разполагане на роял, като посоченото място е до палатковия лагер - между "Радисън хотел" и паметника, каза Стоянович. Проверката е установила обаче, че роялът е разположен върху постамента на паметника, а Столична община твърди, че не е издавала съгласувателно писмо за поставянето му там. Липсва информация и за плакатите, закрепени към оградите на паметника, които също са защитена зона, каза Стоянович.

Правото на протест е конституционно гарантирано, но по реда на съответния закон, и никой протест не бива да нарушава целостта на културните ценности, призова той. Паметникът на Цар Освободител беше реставриран изцяло със средства от руски граждани и неглижирането може да доведе до едно тълкувание на неуважение към нашите международни партньори, смята министърът.

 

 

Редактор: Рени Нешкова

Влезте, за да коментирате