Здравната каса затъва, пита се кой ще плаща

Вторник, 29 Октомври 2013 17:35 Публикувана в У нас Прочетена 731 пъти
Сградата на Здравната каса на ул. "Кричим" в кв. "Лозенец" Сградата на Здравната каса на ул. "Кричим" в кв. "Лозенец"

"Ситуацията в НЗОК е много тежка”, заяви финансовият министър Петър Чобанов. Той обясни, че всекидневно разглеждат различните възможности, за да се види откъде може да се набавят допълнителни средства.

Чобанов е против вдигането на здравните осигуровки. "Смятам, че трябва първо икономиката да заработи и да започнем да събираме в по-голяма степен декларираните, но несъбрани приходи и от там да мислим за коригиране на осигуровките", заяви той.

И бизнесът, и синдикати отхвърлиха бюджета на НЗОК. Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди предложените проектобюджети на държавата на общественото осигуряване и Здравната каса за следващата година. Утре трите документа ще бъдат приети от правителството и след това внесени за обсъждане от парламента.

По време на обсъжданията проектобюджетът на Здравната каса беше подложен на остра критика и от социалните партньори.

Българската стопанска камара също не приема проектобюджета на Здравната каса. Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК заяви, че категорично не приемат административното увеличение на минималната работна заплата, което е в противоречие с намеренията за разкриване на нови работни места.

Той също призова да се премахне заплащането на болничните от работодателите за първите три дни. Имаме срив на събирането на осигурителните плащания, констатира бизнесът. Голямата част от икономиката плаща върху минималните прагове, а данъчната администрация бездейства, коментира Данев.

Данев коментира и ранното пенсиониране на военните, като призова да се види примера на европейските страни в това отношение. Никъде не взимат 20 работни заплата и подобни привилегии деформират осигурителната ни система, смята Данев.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев посочи три проблема на Касата - 2 милиона души, които не плащат здравни вноски, огромен брой болници и липса на електронна система за контрол.

Според него основните проблеми на здравеопазването са двата милиона неплащащи, огромното количество болници и липсата на електронна система, която да дава информация в реално време какво става в здравеопазването.

„Всеки лев в чужд джоб за работодателите е лична обида“ - така Константин Тренчев отвърна на позицията на бизнеса по отношение на минималната работна заплата.

МТСП отдавна е разработило механизъм за определяне на минималната работна заплата, но за съжаление на този етап не срещаме подкрепа, нито от работодателите, нито от Министерството на финансите, заяви социалният министър Хасан Адемов. Пред членовете на НСТС социалният министър изнесе информация до какво ще доведе увеличаването на минималната работна заплата на 340 лева от началото на 2014 година.

Ние продължаваме да твърдим, че увеличаването на пенсионната възраст във връзка с увеличената продължителност на живота и във връзка с цялата демографска картина няма алтернатива, но въпросът е дали това трябва да стане по начина, по който сега съществува в нашето законодателство. МТСП подкрепя замразяването на възрастта и стажа за една година на нивата от 2013 година, добави той.

Последно променена в Вторник, 29 Октомври 2013 17:49
Влезте, за да коментирате