Луканов и Беров са били в тайните служби, бащата на Станишев - съветски гражданин

Сряда, 30 Октомври 2013 11:34 Публикувана в У нас Прочетена 1277 пъти

Бившите премиери на две знакови правителства в началото на българския прехода - Андрей Луканов и Любен Беров, са били сътрудници на комунистическите тоталитарни служби, разкри Методи Андреев, председател на закритата през 2002 г. от НДСВ, БСП и ДПС Комисия по досиетата, по време на кръгла маса в Народно събрание, организирана от фондация „Конрад Аденауер” на тема „Предизвикателствата през разкриването на досиетата в България”.


Андрей Луканов, който е високопоставен функционер на БКП, отговарял  за икономическите връзки на НРБ в Съвета за икономическо развитие (СИВ) и премиер на правителствата на БКП и БСП от февруари 1990 г. до декември 1990, е сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА.


Проф. Любен Беров е бил агент на Второ главно управление на ДС. Неговото правителство бе съставено с мандата на ДПС след свалянето на кабинета на Филип Димитров (СДС)  и е известно като правителството на „Мултигруп”. По него време силовите групировки и новопоявили се икономически структури като тази на Илия Павлов станаха гръбнакът на организираната престъпност в България, 


До днес официалните данни гласяха, че от министър-председателите след промените сътрудник на ДС е единствено Жан Виденов. Информацията за агентурната принадлежност на премиерите Луканов и Беров става публично достояние за първи път, тъй като и двамата са покойници. Затова тяхната принадлежност към тайните служби не е обявявана от нито една комисия по досиетата. 
Луканов беше убит на 2 октомври 1996 г., година преди приемането на първия закон за досиетата, а Беров почина на 7 декември 2006 г., ден след приемането на действащия в момента закон за досиетата.„Нали никой не се съмнява, че Андрей Карлович не е бил само агент на българските специални служби?”, попита риторично Методи Андреев. „Любен Беров е друг знаков премиер – агент, защото управлява, когато мафията си взе държавата. Тогава „Мултигруп” стана най-силната групировка в България”, добави Андреев.Той разкри, че по време на управлението на Симеон Сакскобургготски (2001-2005) до оглавяваната от него комисия е достигнала информация, че един от подготвяните за министри в правителството на бившия монарх е бил Стоян Сталев. „Той тогава не стана министър, но впоследствие неговата принадлежност към ДС беше обявена”.

Методи Андреев разкри още, че по времето на царя министър на държавната администрация е трябвало да стане сегашният ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии Стоян Денчев, също агент на ДС. „Той се отказа, но на негово място беше сложен един виден масон и агент Димитър Калчев. Тогава се питах, защото „Мултигруп” толкова държи да сложи шеф на държавната администрация, а това се оказа много просто и практично: защото министърът на държавната администрация контролира обществените поръчки”, каза Андреев.Според него това задкулисие продължава и в момента и неговият фундамент е формиран от около 3500 души. „Когато Сергей Станишев се чеше и се върти по въпроса трябва или не да връща параграф 12, нека му припомним, че той е син на Димитър Станишев, съветски гражданин и секретар на ЦК на БКП. И аз питам: има ли сериозно разузнаване в света, което да не се интересува от такива лица?”, попита още Андреев. Той посочи, че гуверньор на БНБ точно по времето на натрупване на първоначалния капитал и създаването на частни банки, а след това и на източването им е бил също агент на комунистическите тайни служби (Става дума за Тодор Вълчев, б.ред.).

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Сряда, 30 Октомври 2013 13:45
Влезте, за да коментирате