И лекарите скачат на протест

Четвъртък, 31 Октомври 2013 07:37 Публикувана в У нас Прочетена 746 пъти

Столичната колегия на Българския лекарски съюз призова работещите в софийските болници да излязат на предупредителен 30-минутен протест в Деня на народните будители,  1 ноември от 12.30 ч.  Лекарите ще протестират ефективно, ако до 8 ноември не бъдат гарантирани плащанията за болниците и бюджетът на касата не бъде увеличен.На поставения от БЛС ултиматум здравният министър д-р Таня Андреева призова лекарите да не предприемат крайни мерки. По думите й на болниците ще бъде платено на 100% през януари - за септември, октомври и ноември ще бъдат изплатени 80%.

Общественият съвет в здравеопазването се обедини около позицията, че държавата е най-големият длъжник на здравни вноски, съобщи БНТ. Отговорност за несъбраните пари трябва да носи Агенцията по приходите, смятат от Българската стопанска камара. 
От пет години държавата плаща една и съща вноска за хората, които трябва да осигурява. Това според БСК означава, че тя не е функция на заплатите на осигурените, на техните пенсии или на изменението на минималната работна заплата. "А тя трябва да бъде функция съгласно закона - тоест държавата е първият нарушител на законовите разпоредби за здравно осигуряване", подчерта председателят на БСК Божидар Данев.


Според Обществения съвет държавата не плаща за всички. Вноската само за пенсионери и деца е 970 милиона, а за всички би трябвало да е милиард и половина. "Тоест държавата от деветте групи практически осигурява две. За другите не плаща и един лев. И в същото време държавата казва - има дефицит, има преразход за болници за лекарства, тоест за лечението на хората, които тя не осигурява, има преразход", коментира д-р Цветан Райчинов - председател на БЛС.


Затова лекарите не приемат да им се поставят условия и частично плащане. Смятат, че управляващите трябва веднага да отделят пари от бюджета, за да се доплати на болниците за септември. За следващата година държавата да увеличи вноските си поне със 100 милиона лева и да направи промени в закона, с които ваксините и интензивните грижи да станат отново ангажимент на Здравното министерство. Иначе лекарите ще излязат протест.


"Ефективни протести ще има. По-скоро към момента задържаме тези протести, но нека да дадем поне една седмица време на ръководещите страната да намерят изход от ситуацията", обясни д-р Райчинов.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Четвъртък, 31 Октомври 2013 07:44
Влезте, за да коментирате