Печат на тази страница

Сова Харис: БСП печели като в 1994-а, Реформаторският блок и България без цензура влизат в парламента

Четвъртък, 31 Октомври 2013 08:21 Публикувана в У нас Прочетена 2616 пъти
Оценете
(9 гласа)

БСП ще получи 99 мандата, а ГЕРБ 89, ако парламентарните избори бяха днес. Това твърди социологическо проучване на "Сова Харис", публикувано в "Преса". Според социолозите Реформаторският блок получава 17 депутатски места, а партията на Николай Бареков "България без цензура" – 11.Подкрепата за ГЕРБ като партия, изгубила изпълнителна власт, е намаляла при изборите. В последвалите пет месеца обаче на се наблюдава устойчива картина. Главният фактор за това са гражданските протести, които стоят в центъра на вниманието, обобщава агенцията за проучване на общественото мнение.

"В ГЕРБ приеха линия на антисистемно поведение като не признават резултатите от вота. Зависимостта на парламентарното мнозинство от гласовете на Атака дава някаква легитимност на тази позиция, както във вътрешно-, така и във външнополитически план. Умело поддържаната версия от страна на Бойко Борисов, че партията му в непосредствено бъдеще ще се върне на власт спря разпада на електоралното й ядро и удържа мобилизацията по върховете й", пише Васил Тончев от "Сова Харис".

 

Според него при по-висока активност при евентуални нови избори преднината на БСП ще се увеличи. Подкрепата за социалистите в момента е сравнима може би с победата от 1994. Заслуга за това имат анти-ГЕРБ настроенията, които правят и възможна консолидацията на това абсурдно мнозинство в парламента.На този етап действията на Бойко Борисов успяват да решат най-важната за партията му задача - да удържат лидерството в дясното политическо пространство, пише Тончев. Той подчертава, че партията на Волен Сидеров също има антисистемно поведение. Подкрепата за ДПС е на обичайното ниво. "Няма криза след оттеглянето на Ахмед Доган от активна позиция", смята Тончев.

 

Пробив в статуквото засега вещае развитието на две нови формации - Реформаторският блок и „България без цензура”.

 

По въпроса за предсрочни парламентарни избори обществото е разделено на четири. Под една четвърт искат изборите да се проведат незабавно. Над една четвърт да се проведат заедно с европейските. Около една четвърт искат правителството да изпълни мандата си и малко под една четвърт нямат мнение."Все пак да не забравяме, че законоустановеният ред е управляващите да определят дали и кога ще има предсрочни избори", пише още Тончев.


Най-висока подкрепа има еврокомисарят Кристалина Георгиева с 42%, следвана от бившия президент Георги Първанов и настоящия Росен Плевнелиев с 35%. С 32% на четвърто място се нарежда вицепремиерът Маргарита Попова, а на пето с 30% - премиерът Пламен Орешарски. По 28% доверие получават Бойко Борисов и Сергей Станишев. На председателя на парламента Михаил Миков Сова Харс отрежда 23%, на Николай Бареков 17, а Меглена Кунева 14%. 13 на сто имат доверие на Красимир Каракачанов,  а 12 – на Цветан Цветанов и на Лютви Местан. Радан Кънев получава 10% доверие.

 

Коментар по темата можете да прочетете тук:

http://svobodennarod.com/views/3345-pri-nashite-sotziolozi-sa-tochni-samo-parite-koito-pribirat.html

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Петък, 01 Ноември 2013 13:17

3 коментара

  • Връзка на коментара asd dsa Петък, 01 Ноември 2013 10:34 публикуван от asd dsa

    "Сова Харс отрежда" ... това е най-важното в целия текст.

  • Връзка на коментара Гладиол Каракочев Четвъртък, 31 Октомври 2013 15:26 публикуван от Гладиол Каракочев

    Бареков е капут !!!

  • Връзка на коментара емигрант Четвъртък, 31 Октомври 2013 12:44 публикуван от емигрант

    Сова Харис упорито започнаха да лансират Бареков, както преди изборите Алфа Рисърч на Боряна Димитрова лансираха РЗС на Яне Янев и даже в деня на изборите уж анонимно го слагаха над 4,5%?!? Отврат!!!

Влезте, за да коментирате