В "Пирогов" зрее недоволство - "кокалът е прерязан"

Четвъртък, 31 Октомври 2013 10:35 Публикувана в У нас Прочетена 724 пъти

Директорът на "Пирогов" доц. Стоян Миланов съобщи по bTV, че работещите в лечебното заведение не са получили вчера заплатите си. "Това никога не е било", категоричен бе той. Само 80% от извършената през септември дейност от болницата са изплатени от НЗОК. Лечебното заведение трябва да получи 4 033 000 лв."Ножът не е опрял до кокала, кокалът вече е прерязан. Това е една остра фантомна болка на липсващ крайник. За съжаление, изход не виждам”, коментира доц. Миланов. 

Той отново заяви, че тъй като "Пирогов" не може да не приема спешни пациенти, ще се наложи да спре плановият прием, защото „ако така продължаваме, болницата ще се декапитализира, ще влезем в лавина на задължения, от която не можем да излезем”.
„Мотото на нашата болница е „Усещане за сигурност”. Когато хората, които работят там, я нямат обаче, това неминуемо рефлектира върху пациентите. Ние не може да връщаме пациенти, единствено да ограничим плановия прием. Но сигурността е застрашена. Спешният пациент не може да усеща това в лекарите и сестрите, които се движат за него”, каза директорът на "Пирогов".

 

Проблемът е на НЗОК, която не успя да осигури допълнителни 100 млн. лв. за болниците до края на годината. Затова и средствата за дейността на лечебните заведения за септември, октомври и ноември ще бъдат  изплатени 80%.„Писна ми от много думи – реформа, лимит. За толкова години създадохме един здравен Квазимодо и не спирам да си задавам въпроса защо? В момента това е вик и сериозен симптом много хора да се замислят. Не мога да правя персонални обвинения. Виковете за оставка в момента са безсмислени”, коментира още лекарят. 


В същото време управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова заяви пред БНТ, че за първи път зад гърба си НЗОК няма никакви средства, всичките й сметки са на нула. Според нея обаче с отпусканите 80% всяко здравно заведение може да оцелее, като даде заплатите на своите служители и се разплати с някои доставчици. 


По повод оплакванията от "Пирогов", д-р Тодорова поясни, че от 360 болници само пет не се доволни от приетия начин на разплащане, който предвижда останалите 20% от сумите за 2013 г. да се дадат през 2014 г. Преди ден здравният министър Таня Андреева обяви, че болниците нямат основание да отказват планов прием, защото дейността им ще бъде платена напълно най-късно през януари. 

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Четвъртък, 31 Октомври 2013 10:43
Влезте, за да коментирате