Ректорът на Медицинска академия излъга: Във Франция не окупират университети

Четвъртък, 31 Октомври 2013 14:17 Публикувана в У нас Прочетена 1313 пъти
Сорбоната окупирана през 2009 година. Снимка: Льо Паризиен. Сорбоната окупирана през 2009 година. Снимка: Льо Паризиен.


Проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет в София, заяви, че във Франция студентите не окупират университети. Той посъветва студентите да „залеят улиците" - нещо, което е виждал във Франция. „Ето Ларгото - да го запълнят и да се види колко са много", допълни ректорът на Медицинския университет.

„Един народ, който охулва студентите си, е неадекватен народ. Има няколко безспорни неща - безспорно е, че законът, който забранява политическа дейност в университетите, е тежко нарушен, но е безспорно и че властта нарушава законите ежедневно. Безспорно е, че този протест е с крайни скандални форми, но само така той може да бъде чут. Безспорно е, че окупацията на Университета е своеобразен интелектуален нонсенс, но на същото бях свидетел 2006 г. в Сорбоната. Безспорно е, че днешното правителство е по-демократично и по-компетентно от предишното. Но също така е безспорно, че в управлението и политиката има грешки, които не се прощават. Би било много страшно, ако нашето гражданско общество не получи резултат от тези вече 150 дни протести и тези няколкодневни студентски окупации на Университета. Не може големите политически грешки да остават безнаказани", категоричен бе преподавателят по конституционно право в Софийския университет СУ доц. Атанас Семов.

 

Той изрази съжаление, че не носи снимка, на която се вижда БТР на фона на Сорбоната в Париж, окупирана от гневни студенти. Доц. Семов допълни, че според него е повече от очевидно, че на България са необходими парламентарни избори, но за да имат смисъл, те „трябва интелигенцията да надгради ентусиазма на студентите с ясното послание, че само избори за Велико Народно събрание могат евентуално да предложат нов модел и нов морал".


На проф. Митев трябва да напомним, че през 2006 г. Сорбоната бе окупирана, след като много френски университети бяха блокирани от студентите. През 2009 и 2010 г. Сорбоната също бе окупирана с решение на нейните студенти и преподаватели. Да не говорим за 1968-а, когато студентите свалиха властта, след като полицията се опита да разпръсне събранието им в двора на Сорбоната, а улиците на Париж заприличаха на бойно поле.

 Париж, Сорбоната, 1968 година.                                   1111

Последно променена в Четвъртък, 31 Октомври 2013 14:46
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате