Как кабинетът Орешарски ще похарчи парите ни?

Управляващи ще си осигурят огромен финансов ресурс, дори и да не са на власт след гласуването на бюджета
Четвъртък, 31 Октомври 2013 15:16 Публикувана в У нас Прочетена 1542 пъти

Цели 4,022 млрд. лв. или 5% от брутния вътрешен продукт ще си разпредели правителството на Пламен Орешарски през 2014 г. Това сочат изчисленията, направени от експерти, след като кабинетът внесе бюджета за догодина в парламента. Става дума за пари, повечето от които са извън разчетите на хазната за следващата година. Сумата е по-голяма от тази, която ще харчат догодина трите министерства, разполагащи по традиция с най-много средства – социалното, на отбраната и на вътрешните работи.

Още при предварителното представяне на бюджета за 2014 г. министърът на финансите Петър Чобанов нарече разчетите на хазната за догодина „бюджет на рестарта на българската икономика” – един вид даване на ново начало в развитието на националното стопанство. Икономистите знаят, че т. нар. рестарт се прави с много пари, а държавата не разполага със средства. Когато човек прочете проектобюджета за следващата година, не вижда откъде би могъл да тръгне подобен импулс, защото с изключение на три-четири министерства парите на останалите са намалени.


Откъде ще дойдат средствата за прословутия рестарт?

Отговорът се намира в преходните и заключителните разпоредби на бюджета за догодина. Там черно на бяло е написано колко заеми и кредитни линии има право да договори за следваща година.Под формата на заеми и държавни гаранции за кредити правителството на Пламен Орешарски ще изтегли 3,402 млрд. лв. през 2014 г. При 81,582 млрд. лв. БВП това прави 4,17% дял от всичко, което ще произведе и изтъргува българската икономика догодина. 


Част от парите ще бъдат разпределени следващата година, но споразуменията за тях ще бъдат ратифицирани през 2015 г., за да не надхвърли сумата ограниченията за нов държавен дълг или гаранции по заеми, които поставя българското законодателство. 

Отделно от това кабинетът ще разпредели целево други над 711 млн. лв., които са записани като резерв в бюджета за следващата година. От тях по традиционния начина са заделени единствено 70 млн. лв. за бедствия и аварии, които могат да се харчат само целево. С останалите пари сумата, която ще бъда разпределена от правителството на Орешарски достига внушителното число 4,022 млрд. лв. или 5% от БВП.


Иначе казано, тези управляващи ще си осигурят огромен финансов ресурс, дори и да не са на власт след гласуването на бюджета.Държавни или държавно гарантирани са седем проекта за догодина.  Пет от тях са в евро и са на стойност 1,510 млн. Два са в лева – 457 млн. Все още не се знаят сроковете, за които се теглят, нито лихвите, които ще плаща държавата за тях. Сигурно е обаче, че изплащането им ще надхвърли мандата на този кабинет. Тоест правителството ще остави дългове на своите наследници в управлението. Така, както тройната коалиция остави борчове на следващото управление.


Ето сумите и секторите, в които ще бъдат вложени бъдещите външни заеми:

- 150 млн. лв. за изграждането на газовата връзка с Гърция.
- 300 млн. лв., от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), които ще тегли и ще  разпределя Българската банка за развитие (ББР) за малки и средни предприятия от секторите земеделие, промишленост, услуги, малки инфраструктурни проекти на общините, стимулиране на младежката заетост, иновации и стартиращи предприятия.
- 100 млн. лв. гаранционен депозит за една година за покриване на финансовия недостиг на средства на общини,  бюджетни предприятия и държавни фирми, бенефициенти по проекти по оперативните програми на ЕС „Транспорт”, „Околна среда” и „Регионално развитие”.
- 40 млн. лв. гаранции за кредитиране на студенти и докторанти.
- 150 млн. евро рамков заем за периода 2014-2020 г. от ЕИБ за малки предприятия в аграрния сектор. Условия – да бъде ратифициран 2015 г.
- 300 млн. евро пак от ЕИБ за европроекта „Транзитни пътища VI”
- 500 млн. евро от ЕИБ за съфинансиране на проекти по програмите на ЕС за периода 2014-2020 г.
- 200 млн. евро кредитна линия, договорена с китайската Ексимбанк за българо-китйски инвестиционни проекти в инфраструктура, иновативни технологии, производствени проекти с висока добавена стойност за икономиката. Условие – да бъде ратифициран 2015 г.360 млн. евро емисия на еврооблигации, с които през януари 2015 г. ще бъдат платени старите дългове към частните банки кредиторки от Лондонския клуб, с които бяха заменени т. нар. брейди книжа от Милен Велчев, финансов министър в правителството на НДСВ. 


Разпределението на резервът за непредвидени и неотложни разходи по пера също е любопитно: 500 млн. лв. за реализиране на публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Заради този половин милиард лева Пламен Орешарски създаде абсолютно кухото откъм дейности, но пълно с пари „Министирство на инвестиционното проектиране.- 100 млн. лв. инвестиции в българското образование.- 20 млн. лв. по програмата за развитие и иновации.

 

Как кабинетът ще се остави да падне, четете тук:

http://svobodennarod.com/bulgaria/3306-pravitelstvoto-pada-po-nova-godina.html

 

 

Редактор: Светломира Димитрова

Последно променена в Четвъртък, 31 Октомври 2013 22:50
Влезте, за да коментирате