ВСС уволни дисциплинарно съдия Мими Петрова

Четвъртък, 31 Октомври 2013 17:27 Публикувана в У нас Прочетена 1073 пъти
Съдия Мими Петрова се канела сама да напусне Съдия Мими Петрова се канела сама да напусне

Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно съдията от Софийския градски съд Мими Петрова. Срещу нея се водеше дисциплинарно производство заради затлачването на 34 наказателни дела.

За разлика от уволнената с неясни професионални мотиви Мирослава Тодорова колежката Петрова е имала доста наказания. Срещу нея се водеше дисциплинарно производство. Тя е била наказвана вече по същата причина.

Петрова бе обвинена от МВР, че именно заради нейното забавяне на протоколите за обиска на Алексей Петров през 2010г., шестима от задържаните по делото „Октопод” се оказали на свобода. Всички хдела, започнати от съдийката ще трябва да започнат отначало поради нейното забавяне.

Според хора от гилдията Петрова е мислела сама да напусне, обидена на от отношението на колегите си. „Тя се изпокара с всички и непрекъснато заплашваше, че ще напусне”, казва неин колега.

Петрова може да обжалва решението на Висшия съдебен съвет пред Върховния административен съд.

През юли 2012 г. Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова. Причина за наказанието бе също забавянето на мотивите към две дела, докато тя беше съдия в Софийския градски съд.

Тодорова обжалва решението на тричленен състав на ВАС, който потвърди дисциплинарното й уволнение, наложено от ВСС.

През юли т.г. обаче петчленен състав на Върховния административен съд, с председател Веселина Тенева, обяви за незаконосъобразно дисциплинарното уволнение на Тодорова и го отмени.

Влезте, за да коментирате