Реформаторите застанаха до протестиращите, те се дръпнаха

Четвъртък, 31 Октомври 2013 21:54 Публикувана в У нас Прочетена 1691 пъти
Реформаторите застанаха до протестиращите, те се дръпнаха Снимка: Асен Генов Източник: OFFNews

Протестна акция на партиите от Реформаторския блок се проведе днес в градинката между Софийския университет и Народното събрание.

За първи път политическа формация се осмели да застане с организирана проява до протестиращите, които често бяха нападани, че са платени от партийни централи на опозицията. Самите те често декларираха, че никой не стои зад тях и протестите им не са политически.

Представители на блока заявиха пълната си подкрепа за студентските протести и отново поискаха оставка на правителството.

Зам.-председателят на ДСБ Светослав Малинов заяви, че управляващите се страхуват, че към студентите ще се присъединят техните преподаватели. „Но преподавателите вече се присъединиха”, уточни Малинов, който води лекции в катедра "Политология" в Софийския университет.

Икономистът Георги Ганев от гражданския съвет към блока припомни как вчера вицепремиерът Зинаида Златанова е направила откритието, че протестът на студентите е политически. Да, той е политически, каза Ганев и уточни, че протестиращите не искат това управление.

Изявления направиха още лидерът на СДС Божидар Лукарски и преподавателите от Нов български университет Михаил Неделчен и Тодор Панев, както и Юлиана Николова от гражданския съвет на блока.

След митинга поддръжниците на Реформаторския блок дойдоха да се присъединят към студентския протест с парче на „Пинк Флойд”. Но изглежда моментът не бе избран подходящо, защото музиката заглуши речта на един от студентските оратори. Той се обърна към тях с призив да спрат музиката, защото те не са се събрали заради музиката. „Протестът е надпартиен и надсистемен”, каза той.

Студентите помолиха подкрепящите ги да ги последват, а присъстващите партийни активисти да си тръгнат. „Този протест е важен, защото е чист”, каза един от студентите и бе подкрепен с аплодисменти от присъстващите.

Влезте, за да коментирате