Притискат студентите да се откажат от окупацията

Петък, 01 Ноември 2013 10:51 Публикувана в У нас Прочетена 889 пъти
Притискат студентите да се откажат от окупацията Снимка: NOрешарски.

Група яки момчета, предвождана от председателя на Студентския съвет на Лесотехническия университет Камен Узунов, блокира за няколко часа протестиращите студенти, окупирали ВУЗ-а снощи. Те изпратиха във Фейсбук вик за помощ. Контраокупаторите застанали пред входа на ЛТУ и не пускали студентите нито да влизат.

Те ги оставили затворени вътре и не ни позволяваха да се движим – все едно ние сме окупираните, разказаха студентите. В крайна сметка заместник ректорът на ЛТУ проф. Иван Палигоров се е споразумял със студентите в университета да има две окупирани зали, в които младежите да пренощуват. Вчера в 16 ч студентите от Лесотехническия университет окупираха 301 аудитория. Крайната цел на протеста е оставката на правителството и разпускане на 42-рото Народно събрание, категорични са студентите от ЛТУ. Те настояват още да се гласува забрана бивши членове на комунистическите тайни служби да участват в управлението на образователните институции. След окупацията вратите на ЛТУ бяха заключени, а журналистите бяха помолени от заместник-ректора да напуснат. Пожелаваме успех на колегите от СУ, ПУ, БСУ, ВТУ, НБУ, НАТФИЗ и всички останали университети, включили се в протестните действия. Бъдете будни до края! С вас сме, заявяват студентите от ЛТУ в декларация за окупацията.


В същото време в УНСС ректорските власти поискаха от окупантите пълни данни за тяхната самоличност – трите имена, специалността, която следват и факултетния номер, съобщиха възмутени студенти. Обяснението е, че ако се случело нещо, властите носели отговорност за студентите.

Последно променена в Петък, 01 Ноември 2013 10:55
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате