Лекарите от цяла България се вдигнаха на протест

Петък, 01 Ноември 2013 17:00 Публикувана в У нас Прочетена 775 пъти

Лекари и медицински сестри излязоха по обед на предупредителен протест пред болници в София, Пловдив, Варна, Враца, Бургас и други градове на страната. В столицата протестираха пред "Пирогов", "Св. Анна", Александровската болница, "Майчин дом" и "Шейново". Недоволството е заради плана на НЗОК и здравното министерство до края на годината да се покриват само 80 процента от текущите разходи на болниците, а останалите 20 на сто или около 100 млн. лв., да се прехвърлят за януари догодина.

 Медиците смятат, че недостигът в болничната помощ не бива да бъде покриван със средства от следващия бюджет, защото това означава, че в края на 2014 лечебните заведения отново ще се окажат на минус. 

 

Лекари от "Пирогов" съобщиха, че кризисните мерки на държавата ще увеличат дълговете на лечебното заведение с 60 на сто до края на 2013. За тях петъчният половинчасов протест е втори. Вчера те също излязоха на предупредителен митинг пред болницата, след като не получиха заплатите си. Директорът доц. Стоян Миланов заяви, че има реална опасност болницата да не получи дължимото от НЗОК, тъй като не е подписала анекса и кредитното известие, с които касата иска да заплати само 80% от фактурираната дейност. Доц. Миланов разказа, че на 8 октомври болницата е изпратила в районната каса фактури за малко над 4 млн. лв. за месец септември. Според него ако от НЗОК са имали някакви възражения към документацията е трябвало по закон да върнат фактурите до 15 октомври. След като обаче на 17 октомври Надзорният съвет на касата е гласувал на болниците да бъдат изплатени само 80% от дължимите пари, в болницата са получили анекс и кредитно известие за това пред няколко дни. От  НЗОК са върнали фактурите за месец септември и са изпратили писмо до директора на „Пирогов”, с което го приканват да коригира фактурите. Доц. Миланов бе категоричен, че това няма как да стане, защото е документна измама. Ето защо ръководството на болницата е отказало да подпише анекса и кредитното известие и е върнало фактурите обратно в касата, без да променя каквото и да било. Директорът е притиснат между касата и дълговете към големи данъкоплатци. Той подчерта, че здравната каса го тласка към закононарушение, като префактурира дейностите. Вече тече слух, че той ще бъде сменен.

 

Управителят на здравната каса Румяна Тодорова намери, че ситуацията в здравеопазването и по-специално в "Пирогов" "не е точно такава", както я представя шефът на лечебното заведение Стоян Миланов. Д-р Тодорова обаче обясни, че двамата са се срещнали и са изгладили "недоразумението". "Оказва се, че не е необходимо да се поправят фактурите, а просто отчетената дейност да бъде изплатена в 80 процента, както стана с всички останали болници в страната, които отдавна си получиха парите", каза Тодорова. Тя опроверга също твърденията на други директори на болници, че няма да им стигнат средствата за заплати, защото "няма болница, която да отделя 80 процента от прихода си за заплати". Делът на възнагражденията за служители обикновено е около 60-65 процента от финансирането. А недостигът на средства, според здравната каса, може да бъде за сметка на разплащането с доставчици. 

 

В софийските АГ-болници освен за изплащане на пълния размер на дълговете на касата поставиха и искания за увеличение на заплатите. Най-голямата болница в Перник – "Рахила Ангелова" – също се включи в протеста. Пернишките лекари негодуваха и срещу наложените на лечебното заведение от касата глоби, които за тази година възлизат на 67 хиляди лева. Протестна декларация разпространи Сдружението на бургаските болници с призив "властимащите да вземат незабавни и адекватни мерки за разрешаването на проблема, тъй като същият ще има лавинообразен ефект върху всички сфери в обществото". 

 

В болницата в Благоевград, където отиде да срещне с новоназначения управител Владимир Пандев, здравният министър Таня Андреева коментира, че "протестът е по-скоро зов за помощ към тези, които в момента решават проблемите на сектора". По думите на министъра акциите на лекарите са предизвестени, тъй като директорите на болниците още при подписването на договорите с касата през пролетта са знаели, че за октомври и ноември не са заделени никакви пари. По това време самата Андреева беше директор на АГ-болницата "Шейново". "Направихме невъзможното, за да се осигури на здравните заведения финансиране в размер на 80 процента за дейността им, а през януари тя ще бъде доплатена изцяло", каза още министърът на здравеопазването и призова колегите си "да бъдат спокойни в това отношение". 

 

Премиерът Пламен Орешарски, който бе в Котел, за Деня на будителите, Орешарски  заяви пред журналисти, че според него няма протест на лекарите, а спор, който "ще разрешим, надявам се".  

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Петък, 01 Ноември 2013 17:07
Влезте, за да коментирате