"Икономист" посвети статия на българските студенти от барикадите

Петък, 01 Ноември 2013 18:54 Публикувана в У нас Прочетена 687 пъти

Статия, озаглавена "Студенти на барикадите", публикува  британското списание "Икономист". В нея се разказва за студентските протестни окупации в университетите.Текстът започва с информацията за "търга" в eBay за продажба на Конституционния съд, описан като "неработеща" институция, полезна за мафиоти, важни клечки или корумпирани депутати.

Изданието описва окупацияте на зали и сгради на висши училища, започнали на 23 октомври с блокиране на Софийския университет. Отбелязва се, че тогава студенти от университета са окупирали аудитория на Юридическия факултет, в която е трябвало да изнесе лекция председателят на Конституционния съд Димитър Токушев.


"Икономист" обяснява, че студентите от София, Бургас, Русе и други градове на страната искат оставка на подкрепяното от социалистите правителство и са възмутени от решението на конституционните магистрати да възстановят депутатския мандат на Делян Пеевски. Припомня се историята с избирането на Пеевски за ръководител на ДАНС, сложила началото на многолюдни антиправителствени протести в София и други градове.


Списанието се позовава на български наблюдатели, според които след повече от 140 дни на всекидневни демонстрации те са загубили първоначалната си енергия, но сега студентите може да дадат нов тласък на протеста. Политици от управляващата коалиция бързо заклеймиха студентите и ги обвиниха, че преследват политически цели и действията им са в разрез с демокрацията, пише "Икономист". А освен обвиненията на политиците студентите от Софийския университет бяха изложени в неделя на нападение на проправителствена група, която неуспешно щурмува вратата на окупирания Ректорат.


В края на статията се отбелязва, че администрацията на университета в София подкрепя мотивите на студентите да протестират срещу "липсата на морал в политическия живот", но ги призовава да снемат блокадата. Посочва се и това, че досега над 400 преподаватели от няколко български университети са се подписали под декларация в подкрепа на студентската протестна акция.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Петък, 01 Ноември 2013 19:04
Влезте, за да коментирате