Вечерното антиправителствено шествие се въодушеви от тазсутрешната демонстрация

Петък, 01 Ноември 2013 22:19 Публикувана в У нас Прочетена 956 пъти

Многолюдното протестно шествие на студенти и преподаватели в Деня на народните будители, подкрепено от гражданите днес, се преля в традиционната вечерна антиправителствена демонстрация.То блокира част от бул. „Васил Левски” между кръстовищата пред Ректората и паметника на Васил Левски. Около 200 студенти скандираха „Оставка!” пред Софийския университет в 141-я ден от антиправителствените демонстрации. Минути преди 18:00 часа около 100 студенти излязоха от окупираната сграда, за да се присъединят към колегите си на улицата.

В отцепения участък на бул. „Васил Левски” протестиращите пропускаха само линейките. Движението по бул. „Цар Освободител” се осъществяваше свободно през деня. Органите реда бяха образували кордон, с който да попречат на протестиращите да блокират и други пътни артерии и да стигнат до „Орлов мост”.


Около 19:00 часа недоволни граждани изпълниха площад "Независимост". В пространството в Триъгълника на властта имаше засилено полицейско присъствие. Демонстрациите продължиха без инциденти.


Минути преди 20:00 часа пред Софийския университет беше останала малка група протестиращи, като голяма част от множеството се придвижи към паметника на Васил Левски. Там протестиращите студенти и техните поддръжници изпяха химна. След това те се придвижиха до площад "Независимост" по бул. "Дондуков". От там недоволните стигнаха до Народното събрание и до Ректората, а после блокираха за кратко и кръстовището на "Орлов мост".


Шествие в Пловдив
Около 200 студенти от Пловдивския университет и граждани потеглиха на протестно шествие по главната улица в Пловдив. Студентите носиха плакати с надписи „Окупация”, „Демокрация”, „Искаме си бъдещето”. Те огласиха  декларация, в която казват, че днес в Деня на народните будители поемат щафетата им и тръгват смело напред към обречената на успех тяхна кауза.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Петък, 01 Ноември 2013 22:27
Влезте, за да коментирате