Печат на тази страница

Плевнелиев не е сигурен, че има договор за "Южен поток"

Събота, 02 Ноември 2013 18:34 Публикувана в У нас Прочетена 1021 пъти
Оценете
(1 глас)

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че не знае дали изобщо има договор за българския участък на газопровода "Южен поток",, какъвто твърдят, че са подписали премиерът Пламен Орешарски и енергийният министър Драгомир Стойнев. При това според тях той е изключително изгоден. Преди два дни, след четири часа преговори в Министерския съвет между премиера и шефа на "Газпром" Алкесей Милер, те изненадващо направиха "първа заварка" на българския участък на "Южен поток" край село Пишурка, Монтанско.

 „Не съм запознат с параметрите на договора за "Южен поток" и не знам дали изобщо има договор” заяви днес президентът Росен Плевневлиев във Велики Преслав. Той изрази надежда България да не остане само с едно инвестиционно намерение, което не е договор. Дълбоко се надявам, освен да има договор, да има изцяло прозрачен и пазарен подход, какъвто за съжаление към момента не виждам по отношение на този проект, каза още Плевнелиев, цитиран от БНР. Необходимо параметрите на договора за проекта да бъдат ясни и той да е съобразен с европейските директиви. 

 

По-рано днес министърът на екологията Искра Михайлова заяви, че изграждането на "Южен поток" няма да създаде проблеми за околната среда, ако инвеститорите изпълнят всички предписания на екологичната оценка.  Екологичната оценка, която е 5000 страници, в момента се обжалва от неправителствени организации, тъй като помпената станция, която трябва да се изгради в близост до района "Тихия кът" край Варна ще е много шумна.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Събота, 02 Ноември 2013 18:42
Влезте, за да коментирате