Алфа Рисърч: 60% подкрепят студентските протести

Неделя, 03 Ноември 2013 12:02 Публикувана в У нас Прочетена 856 пъти
Алфа Рисърч: 60% подкрепят студентските протести Снимка: БГНЕС

Студентските протести се подкрепят от 60% от българите. Това показва допитване на Алфа Рисърч, цитирано от бТВ, направено между 26 и 31 октомври

Изследванетосочи, че най-голяма подкрепа студентите имат в столицата и в малките градове – одобрението е между 64% и 67%. В областните градове и селата  подкрепата е 56-59%.

Сред хората с различен образователен ценз не са констатирани сериозни разлики, където процентите варират между 57 и 62.

Най-поляризирани в мненията си са хората над 60 години, като над 52% са изказали мнение, че не одобряват студентските вълнения.

Има положителна нагласа и относно това дали протестите са спонтанни или платени. Две трети от всички допитани смятат, че студентите сами са се организирали. Дори сред хората, които не харесват окупацията , има 20 % които смятат, че тя е организирана по чисто морални подбуди. 29% са категорични, че зад протестите стоят политически сили.

Повече от половината хора - 58%, не мислят, че недоволството ще отмре, а дори смятат, че ще се увеличи. 48% обаче са на мнение, че скоро протестиращите ще се изморят.

35% от тези, които не одобряват протестите, виждат разрастването им в бъдеще, а сред подкрепящите 75% споделят, че тяхното влияние и разпространение сред други обществени слоеве ще се случи.

 

 

Редактор: Рени Нешкова

Влезте, за да коментирате