Питат Пеевски дали иска да е магистрат

Понеделник, 04 Ноември 2013 09:20 Публикувана в У нас Прочетена 792 пъти

Висшият съдебен съвет (ВСС) е поискал разрешение от Делян Пеевски, за да обяви статута му на следовател.

Висшият орган на съдебната власт прави всичко възможно, за да скрие факти около магистратския статут на неуспелия шеф на ДАНС, медиен магнат, следовател в отпуск и депутат от ДПС Делян Пеевски, става ясно от отговора на съвета до в. „Сега”.

За да отговорят на въпроси на вестника, зададени по Закона за достъп до обществена информация, кадровиците са поискали разрешение от самия Пеевски дали да обявят статута му.

Питанията са дали Пеевски има статут на несменяемост като магистрат и ако да, кога го е придобил, както и дали някога е атестиран и дали ВСС има данни по колко и кои разследвания е работил като следовател.

Както е известно, Делян Пеевски не се възползва от чудесната възможност, която му предостави Конституционният съд, след като го махнаха от шефското място в ДАНС поради избухналите протести след избора му на 14 юни.

Ако няма статут на несменяемост, Пеевски може да бъде махнат от следствието в момента, в който се опита да се върне в него в края на депутатския си мандат.

"Решението да се иска съгласието на Пеевски е абсурдно. Исканата информация е публична и за това има съдебна практика. Тъй като надделява общественият интерес, няма нужда да се иска разрешението на лицето", коментира адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация".

Формално медийният магнат има над 8-годишен стаж на магистрат, без да е бил повече от няколко месеца в следствието. По закон с навършване на 5-годишен стаж като съдия, прокурор или следовател магистратите се атестират, за да получат статут на несменяемост.

Когато го получат, те могат да бъдат освободени от длъжност само при пенсиониране, оставка, влизане в сила на присъда, трайна фактическа невъзможност да изпълняват задълженията си и тежки нарушения на професионалните и етичните правила.

Според неофициална информация на "Сега" Пеевски няма статут на несменяемост, нито някога е атестиран.

 

 

Редактор: Рени Нешкова

Последно променена в Понеделник, 04 Ноември 2013 09:26
Влезте, за да коментирате