Ректорът на УНСС към протестираща: Мога да те преместя в СУ с един телефонен разговор

Понеделник, 04 Ноември 2013 10:47 Публикувана в У нас Прочетена 1055 пъти
мълчаливият протест на студентите от НАТФИЗ в Деня на народните будители мълчаливият протест на студентите от НАТФИЗ в Деня на народните будители

Студенти от УННС потвърдиха, че ректорът Стати Статев им "предложил" да го напуснат, ако не им харесва.

"Думите му бяха точно такива – "Като не ви харесва в България, колеги, има начини да отидете в чужбина, но не пречете на вашите колеги да учат", цитира пред бТВ студентът в магистърска степен Богомил Атанасов.

Любомира Петрова, студентка четвърти курс в УНСС пък разказа, че Статев и предложил оферта: "Предложението беше, ако толкова ми харесва в Софийския университет, бих могла да бъда преместена там с една декларация или с един телефонен разговор".

Тя отговорила, че просто проявява гражданската си позиция тук, защото иска да завъри УНСС.

Студентите предоставиха и кадри, които потвърждават информацията, че братът на финансовия министър Петър Чобанов – Димитър Чобанов, асистент в стопанския университет, е късал студентските плакати, залепени пред кабинета на премиера Пламен Орешарски, също преподавател в УНСС.

Бъдещите актьори и режисьори от НАТФИЗ прочетоха свое изявление тази сутрин.

"Днес ние ще говорим, днес казваме – ние, недоволните, движим времето напред, ние променяме. В борбата си срещу неморалното, цинично и безотговорно правителство начело с Пламен Орешарски ние се обявяваме против репресията над наши колеги от цялата страна. В този момент много от тях са подложени на психологически натиск и заплахи", заяви студентка от академията.

"Всеки, който ни подкрепя, подкрепя една борба за бъдеще и за достойнство. Ние променяме, но и всички вие можете да променяте. Не казвайте: "Утре ще почнем голямото, днес печелим пари за прехраната". Не казвайте: "Утре ще бъдем честни, днес тихичко ще се проврем". Носете си новите дрехи, момчета. Ходейки, падаме. Сънувайки, мрем", завърши изявлението на окупиращите НАТФИЗ, цитирайки откъс от стихове на Стефан Цанев.

 

 

Редактор: Рени Нешкова

Влезте, за да коментирате