„Зелените”: Ако се тръгне към коалиция, излизаме от Реформаторския блок

Вторник, 05 Ноември 2013 17:15 Публикувана в У нас Прочетена 754 пъти
Съпредседателят на "Зелените" Андрей Ковачев обеща да работят по 12-те точки на РБ, но няма да участват в общи листи с другите партии от блока Съпредседателят на "Зелените" Андрей Ковачев обеща да работят по 12-те точки на РБ, но няма да участват в общи листи с другите партии от блока Източник: Дневник

Партия „Зелените” няма да участват в предизборна коалиция на Реформаторския блок (РБ). Съпредседателят на партията Андрей Ковачев заяви, че те ще продължат да работят за 12-те точки, обявени от РБ, тъй като разработените платформи са единствената алтернатива за държавата към настоящия момент.

"Зелените" засега остават в Реформаторския блок, но ще прекратят разговорите с партиите, които имат намерение да участват в обща коалиция.

„В учредителните документи, всичко одобрено от Гражданския съвет на Реформаторския блок, не съществува думата "коалиция", подчерта другият съпредседател на "Зелените" Борислав Сандов.

Лидерите на седемте партии на Реформаторския блок започваха във вторник първите официални разговори за трансформирането му в траен политически субект, пише в общо прессъобщение. Срещата на председателите се състоя в централата на СДС в София.

Двете тези, около които се водеше разговорът са дали да създадат предизборна коалиция или единен политически субект. Решението на „Зелените” да не участват в листите и да не се явяват с останалите шест партии на избори, предизвика смут и в редиците на екопартията.

Членът на Националния съвет Петко Цветков издигна лозунг "Оставка" и заяви, че Сандов и "други хора в ръководството" са допуснали участието й "в структури и с лица, които не са дали ясни гаранции, че не са свързани с мафията".

Сандов отговори, че спазва партийните решения и ще подаде оставка, щом обратното бъде доказано. За промени в ръководството е нужно свикването на национално събрание.

Освен „Зелените” останалите шест формации в блока пък не са единни във вижданията си как трябва да се случи превръщането им"траен политически субект".

От ДСБ отдавна настояват за коалиция, а ръководството има мандат да преговаря за съвместно явяване на различни видове избори, включително предсрочни парламентарни и евроизборите през май 2014 г.

В "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева също имаше спорове по въпроса с коалицията на националното събрание на партията през септември. Формацията на Касим Дал и Корман Исмаилов "Свобода и достойнство" няма единно решение за бъдеща коалиция, но идеята среща подкрепа.

От "Синьо Единство" пък искат формациите да се разпуснат и да образуват нова дясна партия. Другата идея е Реформаторският блок да се председателства на ротационен принцип от всяка от партиите в блока, а структурите по места да бъдат обединени.

"Аз лично винаги съм бил привърженик на коалиция между Демократи за силна България и "Зелените" и съм бил на мнение, че програмите ни са съвместими, със сериозни, но обосновани компромиси. При партньорите ни винаги е надделявало обратното мнение, т.е за самостоятелно явяване, което е обосновано, смело и достойно за уважение. Такава коалиция е винаги възможна и за в бъдеще, но и да я няма, не е трагедия", посочва Кънев.

 

 

 

Редактор: Рени Нешкова

1 коментар

  • Връзка на коментара Sea Сряда, 06 Ноември 2013 09:31 публикуван от Sea

    Ххахах, това заплаха ли трябва да е? Поредни празни думи и обещания! Не вярвам на тия кухи закани - "Зелените" са доказали неведнъж, че са готови на всичко, за да се доберат до властта, а коалицията с РБ е единственият им реален шанс за това в момента и те няма да изпуснат златната възможност да се намърдат в парламента, където ще защитават интересите на олигарси като Прокопиев - нещо, което по никакъв начин не бива да допускаме!

Влезте, за да коментирате