Плевнелиев: Необходима е промяна

Сряда, 06 Ноември 2013 09:08 Публикувана в У нас Прочетена 758 пъти

„Дневният ред на българските институции трябва да се промени. Аз лично посочих, че българските студенти са будители.”

Това каза Росен Плевнелиев на среща с българската общност в Братислава. Президентът е на двудневно официално посещение в Словакия.

„Не бива да се притесняваме от това, че студентите имат какво да кажат, но трябва много да се притесним, ако политиците се затворят зад дебелите стени на големите си сгради и не обърнат внимание на гражданското общество и това, което то казва”, бе категоричен държавният глава.

Плевнелиев коментира, че това, което се случва днес в българските университети, е ясен знак, че е необходима промяна.

„Гражданите искат да видят институции, които са обърнати към тях, решават важните проблеми, а не институции, обърнати към силните на деня или към тези, които имат голямо влияние”, каза президентът.

Той спомена и хората от февруарските протести, които много ясно посочили проблемите с монополите в България - в енергетиката, либерализацията в този сектор.

Коментирайки ситуацията с бежанците в България, президентът посочи, че българските власти имат план и ще се справят. „Много е важно да разберем,че несигурността в този регион продължава, кризата в Сирия не е на път да бъде решена в скоро време, което означава, че трябва да имаме готовност и план за действие - план в общоевропейски аспект за решаването на въпроса”, подчерта Плевнелиев.

„Горд съм, че българската общност тук се ползва с такова огромно уважение сред словашкото общество, вие сте посланиците на България в Словакия и по света, а вашите успехи изграждат и утвърждават добрия образ на страната ни и разкриват достойнствата на българския народ”, каза президентът.

В срещата участваха кметът на Братислава, православният епископ на Словакия, студенти по „Българистика“ в Университета „Я. А. Коменски”, представители на Дружеството на словаците в България и на академичните среди в Словашката република. В присъствието на държавния глава бе представено издание на Словашко-български речник от Института по славистика на Словашката академия на науките.

Влезте, за да коментирате