Медийният регулатор размаха пръст за враждебна реч

Сряда, 06 Ноември 2013 16:49 Публикувана в У нас Прочетена 861 пъти

Съветът за електронни медии е констатирал засилено използване на враждебна реч. "Канибали", "сган", "долнопробни примати" и други квалификации по адрес на бежанците, които звучат в медиите, са недопустими от законова и укорими от морална гледна точка, се казва в декларация на СЕМ, приета на 5 ноември.

СЕМ разбира, че враждебната реч обикновено не идва от представители на медиата, а от техните събеседници, най-често политици, но отговорността по закон си остава на медиата. СЕМ припомня, чу и водещите, и репортерите са длъжни да направят необходимото, за да защитят засегнатите, предупреждава регулаторът.


СЕМ отбелязва, че не по-маловажен въпрос е, когато водещи в някои медии са политици. Това поставя въпроса за специфичен конфликт на интереси в този случай. Предполага се, че става дума за Магдалена Ташева от „Атака”, срещу чиято враждебна реч заведоха дело група сирийци, подпомагани от Българския хелзинкски комитет.

 

Редактор: Светломира Димитрова

Последно променена в Сряда, 06 Ноември 2013 16:56
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате