Печат на тази страница

Официално: Почти 10 хиляди са нелегалните емигранти у нас

Сряда, 06 Ноември 2013 17:30 Публикувана в У нас Прочетена 775 пъти
Оценете
(1 глас)

Общият брой на eмигрантите, влезли неправомерно в България, е 9567 души, информира официално министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветлин Йовчев по време на парламентарния блиц контрол в сряда. Йовчев посочи, че в арестите се намират 695 чужди граждани без документи за пребиваване в страната, в специалните домове за временно настаняване към МВР са настанени 1078 души, а в домовете на Държавната агенция за бежанците - 4053 души. От общата статистика остава група от 3741 души, за които в отчета на вътрешния министър няма данни.

Йовчев заяви, че „кризата се разраства и ситуацията е изключително сериозна”. Емиграционният натиск не намалява, дори на моменти се увеличава. Според данните на МВР през последния месец при опит за влизане в страната са задържани 3500 емигранти. „Капацитетът на местата за настаняване е прехвърлен отдавна”, подчерта министърът.


„Кризата поражда сериозни рискове и заплахи за сигурността на България. Над 39 организации трябва да взаимодействат на плана, приет от Министерски съвет за справяне с кризата. Работим по инициативи за подобряване на комуникацията и сътрудничество”, увери Цветлин Йовчев.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Сряда, 06 Ноември 2013 19:52
Влезте, за да коментирате