И университетът на Пеевски се присъедини към окупацията

Сряда, 06 Ноември 2013 20:37 Публикувана в У нас Прочетена 1051 пъти

Група протестиращи студенти са окупирали 501-ва учебна зала в Първи учебен корпус на Югозападния университет (ЮЗУ) "Неофит Рилски" в Благоевград. Това е станало след 16,00 ч. днес. От прозореца на залата вече е спуснат и транспарант: "Окупация". В разпространена декларация до ректора на университета преподавателите, колегите и обществеността протестиращите заявяват, че категорично застават зад своите колеги от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и другите висши училища в страната. съобщи vesti.bg,

"Искаме заедно да подкрепим справедливите студентски исканияза морал, справедливост и прозрачност в политиката, за възстановяване на демокрацията, върховенството на закона и конституционния ред в страната", се посочва в декларацията.


Протестиращите настояват за започване на дълго отлаганата реформа в образованието и се обявяват срещу постоянното занижаване на качеството му. Формулирани са няколко техни искания - за незабавна оставка на правителството, насрочване на нови парламентарни избори възможно най-бързо,допускане на висши държавни длъжности само на доказали се професионалисти, чиито действия да се ръководят единствено от интересите на суверена.


Мариела Монева, петокурсничка от специалността "Право", е казала пред репортер на БТА, че протестиращите ще останат в залата, докато исканията им не бъдат удовлетворени. Те се надяват на подкрепата от много още техни колеги и преподаватели, изразена и в подписките, които от дни събират. Окупацията на учебната зала няма да попречи на учебния процес, че действията на протестиращите не са насочени срещу управата на университета, ректора, техните преподаватели и колеги, а е начин да изразят гражданската си позиция - право, което се надяват, че няма да бъде нарушено.

 

На ЮЗУ е възпитаник и Делян Пеевски, заради който започна протестът срещу правителството "Орешарски".

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Четвъртък, 07 Ноември 2013 13:06
Влезте, за да коментирате