Радан Кънев: Борисов не е центърът на вселената

Четвъртък, 07 Ноември 2013 22:19 Публикувана в У нас Прочетена 991 пъти

Съвместни действия с ГЕРБ не правим. В отношенията с Борисов се допускаха поредица от грешки и си търся обяснения на тези грешки, виждаме система от грешки и в този контакт, може би защото твърде дълго време много хора бяха подвластни на харизмата на Борисов и постоянните му изборни успехи затвърждаваха Стокхолмски синдром в отношенията, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в интервю на Явор Дачков. Всички проблеми с ГЕРБ отпаднаха в момента, в който престанах да мисля в погрешните парадигми. Борисов не е центърът на вселената, около него не се върти всичко. Излиза, че България се върти около беззаконието в крайна сметка. Не съм склонен да рисувам управлението на ГЕРБ в крайно черни краски, управлението на Борисов беше политически провал с отделни изолирани успехи в икономическата сфера.

Кънев заяви, че в управлението на ГЕРБ има две неща, които тежат на двете блюда на везната. Едното е огромните компромиси, които бяха направени с мафията, с руските интереси, от другата страна е мотивацията на голяма част от избирателите, която беше за промяна. Много хора продължаваха да гласуват за ГЕРБ, като си мислеха, че това е начинът за промяна. А сега - още известно време подобно управление и страшно много хора ще започнат да говорят за Борисовото управление в положителен смисъл.


За изявлението на Зелените, че няма да се явят в коалиция с Реформаторския блок  на европейските избори, Кънев коментира, че е изненадан от реакциите на журналистите. Той каза: Очевидно много отдавна Зелените казаха, че не участват в РБ с цел да се явяват на избори заедно с останалите партии. Аз подчертах, че най-вероятният изход за РБ е Зелените да не бъдат част от предизборна коалиция. Няма никаква новина в това събитие. Продължава да е възможно и другото - да бъдем заедно в коалиция. Зеленото политическо семейство в Европа е голямо и доста различно от дясноцентристкото. Кънев допълни, че в Европа трайната политическа коалиция е забранена от закона, а българският закон е писан от и за вождистки партии. Ние нямаме избор, освен до момента коалицията да бъде в това състояние. Но правим бързи крачки все пак да направим коалиционно споразумение, уточни лидерът на ДСБ.

Интересува ме съдбата на тези хора, които са задържани, и не искам моето мнение да се отразява, каза Кънев във връзка със задържането на Асен Генов и още петима за боядисване на паметника пред БСП. Това, което се правеше, например, на Паметника на съветската армия ми харесваше. Откакто съм адвокат, не бих участвал, но като по-млад бих участвал в такова нещо. Няма никаква причина полицията да ги задържа, те трябва да им снемат обяснения и след това да ги пуснат. Това е надуване на мускули на българската полиция. Арестите са пълни, затворите са празни, подчерта Кънев. Той заяви, че в българската политика през последните 12 г. са възникнали схеми на връзка между бизнес, медии, власт, непрекъснато разрастващи се и ставайки много влиятелни, които вече могат да се посочат много ясно.
Обществото винаги създава продукт, въпросът е дали той е узурпиран от малцина или не. Узурпацията от малцина винаги води до бедност и до убиване на инициативата. Във Варна парадоксално - морски пристанищен град, хората преди години престанаха да създават бизнес. Варненци са си виновни с трайния си политически избор да не отхвърлят олигархията, каза Кънев.


За Делян Пеевски лидерът на ДСБ коментира, че посланието на Иван Костов да не се коментира Пеевски не е било изненада. Не трябва да се персонизират прекалено много нещата. Емоционалният градус не трябва да става радикален и винаги трябва да има практически решения. Не смятам аз обаче, че от висотата на 3% обществено доверие хората слушат твоите решения. Забелязвал съм как решенията се размиват в пространството. Широката публика не желае да слуша чисто експертни послания и не вярва, че много малка партия може да даде решения. По тази причина моят възглед в момента и на ДСБ е, че трябва да даваме ясните послания, а не книгата с експертните стъпки, които са необходими. Има начин за борба с мафията в демократични условия. Никой от тях не е гарантирано успешен, допълни Кънев.

Последно променена в Четвъртък, 07 Ноември 2013 22:27
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

1 коментар

  • Връзка на коментара Морски бриз Петък, 08 Ноември 2013 09:51 публикуван от Морски бриз

    То и "Реформаторския блок" не е центъра на света, ама това не им пречи да се изтъпанчват с изказвания по всяка тема, очевадно търсейки си повече поводи за медийна изява. Този отчаян опит да се представи разпадащият се отвътре (поради войни за власт) РБ като нещо все още функциониращо вече е направо смешен. И с какво право коментира Варна, след като последният му роднина, живял в морската столица, е някой си прадядо? Самия Радан море е виждал само през лятото на почивка, ама иначе се изказва вече, и то супер неподготвено. Варненци още през лятото отхвърлихме статуквото и си избрахме бъдеще. С кмет, който ще работи, за разлика от Киро.

Влезте, за да коментирате