Няма и следа от преговорите на Орешарски с Газпром

Събота, 09 Ноември 2013 08:00 Публикувана в У нас Прочетена 765 пъти

Министерският съвет не е водил стенограма на проведената на 31 октомври тази година среща между премира Пламен Орешарски и представители на "Газпром", съобщи capital.bg, като се позова на отговор  на заявлението за достъп до обществена информация, което изданието е  изпратило до министър-председателя миналата седмица.

"Исканата информация с Ваше заявление по Закона за достъп до обществена информация (вх. №3.07-132/04.11.2013 г.) не може да ви бъде предоставена, тъй като на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски и представители на "Газпром", проведена на 31 октомври 2013 г., не е воден стенографски запис", се казва в отговора, подписан от Ралица Тоширова, държавен експерт в дирекция "Правителствена информационна служба".


Шефът на "Газпром" Алексей Милер пристигна ненадейно в София. Пресцентърът не даде предварителна информация за срещата тогава. Тя продължи повече от четири часа, а след края й беше обявено официалното начало на строежа на газопровода "Южен поток" на българска територия. Според участниците в срещата на нея са били изгладени висящите въпроси, свързани с финансовия модел на проекта и адаптирането му към европейските енергийни регулации.


Освен това тогава стана ясно, че Българският енергиен холдинг ще вземе заем от 620 млн. евро за изграждането на газопровода "Южен поток" на българска територия. 
Дали това е така и дали е имало други договорки едва ли ще можем да разберем, защото от разговора не е оставена никаква следа, пише още capital.bg. "Стенографски запис се води по инициатива на домакина със съгласието на госта", коментира експерт, запознат с процедурите в Министерския съвет. Добрата практика е на всяка среща да се води стенографски запис и е необяснимо защо от разговора не е останала следа. От "Газпром" винаги водят със себе си човек, който води бележки".


След преговорите бе дадено началото на строителството на Южен поток, което бе предавано пряко чрез конферентна връзка. Символична първа заварка на тръби в българската част на трасето на газопровода "Южен поток" направиха работници в полето между монтанските села Пишурка и Расово.  На мястото бяха и руски специалисти, които тържествено поискаха от Милер разрешение за началото на проекта. "Разрешавам", кратко заповяда шефът на "Газпром" на руски. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че преговорите са били трудни, но много успешни за България.


След завръщането си от Виетнам президентът Росен Плевнелиев изрази съмнение дали наистина е подписан договор или това не е било писмо за намерения.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Събота, 09 Ноември 2013 08:08
Влезте, за да коментирате