10 ноември, 24 години по-късно: Осъмваме със студентски Поход на справедливостта

Неделя, 10 Ноември 2013 07:21 Публикувана в У нас Прочетена 860 пъти

Голям протест организира Националният щаб на "Ранобудните студенти" днес, 10 ноември, от 11.00 часа пред стълбите на Ректората под наслова Поход на справедливостта. Протестът е с искане оставка на правителството на Пламен Орешарски и разпускане на 42-рото Народно събрание. В акцията ще се включат студенти от НАТФИЗ и от други университети в София и страната, включително Благоевград и Пловдив. Студентите от Бургаския университет са планирали да протестират в Бургас.

Надписите "3, 2, 1", с които се появяваха в последните дни протестиращите студенти, означават отброяване на дните до големия протест, който ще се състои на 10 ноември, обясниха участниците в пресконференцията. 


"Ранобудните студенти" поискаха оставката на ректора на УНСС проф. Стати Статев заради отношението му към учещите във ВУЗ-а, които подкрепят окупацията. Ивайло Динев от щаба съобщи, че чрез граждани се правят опити да се насочва мнение, че окупиралите университета пречат на учебния процес. „Но има само един човек, който пречи на това - Орешарски. В минутата, в която той подаде оставка, ние ще прекратим нашите действия”, каза Динев.

Младежите оповестиха и специална декларация с визията си за образованието. Те продължават да искат нов морал в политиката, но според тях не може да има нова политика без политически образовани и независими граждани. Затова образованието е ключовият елемент от новия обществен договор, за който се борят.Според тях сегашната образователна система цели само механичното възпроизводство на факти, създава йерархии и култура на подчинение. По-голяма ученическа и студентска автономия, достойно заплащане за учителите и преподавателите и бюджет за образование над средноевропейските нива са другите искания на студентите.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Влезте, за да коментирате