75 години от "Кристалната нощ": нови опити да се реставрира нацизмът

Понеделник, 11 Ноември 2013 11:19 Публикувана в У нас Прочетена 810 пъти

„Нощта на 9 срещу 10 ноември преди 75 години в Германия е белязана с кръв и погроми. „Кристалната нощ” е  грижливо премислена и планирана акция. С разрушаването на синагогите и общинските еврейски центрове се унищожава еврейската инфраструктура – унищожени  и разграбени са над 400 синагоги, откраднати са архивите на еврейските общини, на базата на които нацистите създават прочутите институти за расова чистота. Убити са 90 евреи, арестувани и депортирани са 30 хиляди души.Това каза в словото си Максим Бенвенисти, председател на Организация на евреите в България на събитието, организирано от Клуб „Здраве” и клубовете на ОЕБ „Шалом” по повод на 75-годишнината от „Кристалната нощ”.

Слабата реакция на  международната общност на погромите срещу евреите  дава кураж на нацистите да продължат. Започва Холокоста.  „Кристалната нощ” е краят на илюзиите на  евреите, че мрачните години на Средновековието са отминали. За съжаление, проявената от тях доверчивост не им дава възможност да видят антисемитизма, който  тогава е заладял Централна и Източна Европа, обидинена под лозунга на Хитлер „Европа без евреи!”.

 

И днес опитите да се реставрира фашисткото минало са факт. Това е страшно! Опитите да се представи нацизма просто като историческо минало на част от Европа не са самоцелни, с тях се обяснява днешния адрес на неофашизма. Не бива да отминаваме и случващото се днес в България. Опитите да се манипулират страховете на хората от непознатото и различното са опасна игра с неочакван край.”

 

2

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Понеделник, 11 Ноември 2013 11:30
Влезте, за да коментирате