Плевнелиев: Далеч сме от медийната свобода

Понеделник, 11 Ноември 2013 15:12 Публикувана в У нас Прочетена 794 пъти

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че "проблемът на проблемите е разделението в нацията" и призова за обединение около продължаването на реформата в съдебната система, медийната свобода и борбата с корупцията, олигархията и монополите.

"Далеч сме от истинската медийна свобода, която е ключова за демокрацията. Хората имат усещането, че задкулисие продължава да направлява важни политически процеси... Трябват ни гаранции, че само обективната информация ще служи за формиране за позицията на гражданите", посочи президентът. Той покани държавници от началото на прехода досега по повод 24 години от началото на демократичните промени.

В изявление след срещата Плевнелиев каза още, че "не сме се справили със сенките от миналото и не сме изпратили Държавна сигурност и досиетата в Държавния архив, където отдавна им е мястото" и посочи, че като най-тежки проблеми остават ниският жизнен стандарт, безработицата и демографската криза. "Хората имат усещането, че задкулисие продължава да направлява важни политически процеси.. Не е преодоляно усещането за липса на справедливост... Не успяхме да изградим възможности и среда, които да накарат младите хора да не напускат родината, а да останат в България и да развиват своя потенциал тук. Пазарната икономика и съдебната система трябва да се подобрят, образованието и здравеопазването се нуждаят от дълбока реформа.”, каза президентът.

 

Той призова всички политически сили да загърбят тяснопартийните си интереси в името на бъдещето на нацията и за пореден път каза, че президентството е отворено за дебат с политическите сили за постигане на консенсус по дългосрочните приоритети. Той коментира, че в момента най-много ни липсва обща кауза, около която да се обединим. 

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Понеделник, 11 Ноември 2013 15:29
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате