Напрежение пред парламента, студентите се опитаха да го окупират

Вторник, 12 Ноември 2013 11:43 Публикувана в У нас Прочетена 1717 пъти

Напрежението зад парламента, при катедралата "Св. Александър Невски" нарасна, след като протестиращите студенти се опитаха да обсадят сградата и да влязат през задния вход. Хората биваха изблъсквани, като заявиха, че полицаи удряли и ритали няколко души. Протестиращи се оплакаха също, че полицаи са извадили палки и не носят отличителни знаци. Един от полицаите бе с маска. На въпрос на тв Канал 3 защо той отговори, че му е студено.

Окупацията на Софийския университет пада утре сутринта. Други университети обаче засега предпочитат да продължат с блокадата, коментира по-рано днес пред Дарик студентът от Историческия факултет Ангел Златков, който е един от участниците в блокадата на Ректората. Утре сутринта ние изцяло се пренасяме пред Народното събрание.„Идеята на окупацията беше да съберем подкрепа, тя не може да продължава вечно", обясни Златков.

 

Според него от утре сутринта Софийският университет ще е свободен за провеждане на учебни занятия.„Самата идея на блокадата на Софийския университет беше да се концентрираме тук много млади хора - студенти, да изясним своите идеи и да отидем всички заедно пред Народното събрание, откъдето всъщност идва проблемът", допълни Златков.

 

Студенти от щаба опровергаха тоза изявление пред БНТ, която излъчи репортаж от окупацията на парламента. Те казаха, че има мнение блокадата да се вдигне, но решение няма.

 

Студентите обсадиха парламента, след като окупантите на Софийския университет заявиха, че излизат да протестират на улицата, за да се чуе гласът им. Сред протестиращите пред парламента имаше представители на Великотърновския университет, пловдивските ВУЗ-ове, Нов български университет, Техническия и Лесотехническия. Студентите бяха категорични, че няма да допуснат провокации, и искат единствено да бъдат чути. Протестиращите отново призоваха за оставката на правителството. Центърът на София бе блокиран, по бул. „Цар освободител" движението бе спряно. Изключително засилено бе полицейското присъствие в центъра на столицата.


Вътре в парламента течеше извънредното заседание на парламента, който избра нов заместник-председател на Народното събрание и шеф на Правната комисия на мястото на подалия оставка Христо Бисеров. Зам.председател на парламента вече е Алиосван Имамов, а шеф на правната комисия Четин Казак.

Последно променена в Вторник, 12 Ноември 2013 12:50
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате