Нови сблъсъци зад парламента, чакат белия автобус. Студентите: Подкрепете ни

Вторник, 12 Ноември 2013 14:58 Публикувана в У нас Прочетена 1373 пъти
Снимка: бТВ. Снимка: бТВ.

Белият автобус, с който депутатите бяха изкарани от парламента преди няколко месеца, вероятно отново ще влезе в действие. Превозното средство се подготвя, за да послужи за извеждане на народните представители след края на работния им ден. С белия автобус до Народното събрание пристигнаха жандармеристи, съобщи бТВ. Повече от пет часа продължава протестът около Народното събрание с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски и разпускане на 42-рото Народно събрание. Около 14.00 часа отново имаше сблъсъци между протестиращи и полиция, на столичната улица "Оборище", при храм-паметника "Свети Александър Невски", информира агенция Фокус. Студентите призоваха гражданите да отидат пред Народното събрание и да ги подкрепят. Ние сме поколение, което обвиняваха, че сме пасивни. Ето ни тук. Подкрепете ни, заяви един от тях пред Канал 3. В началото си говорехме спокойно с полицаите, разказвахме си вицове. Изведнъж от едната страна дойдоха полицаи от страната - от Пловдив, от Благоевград. Защо е нужна толкова много полиция, каза друг. Тия от жандармерията с маските биеха хората наред, влачиха момче, върху което беше пейката, за която се беше хванал, разказа трети.

При сблъсъците с полицейския кордон имаше паднали на земята и влачени хора. Един човек беше ранен в главата. Един е задържан, като за него бе обявено, че е бил обявен за общонационално издирване по досъдебно производство, разпознат в тълпата, и задържан. Задържането му предизвика голямо недоволство сред протестиращите. 


Пред храм-паметника "Свети Александър Невски" бяха обърнати контейнери за боклук и беше запалено кошче за боклук. Протестиращи опитаха да направят барикада от контейнерите за боклук и от бетонни плочки, но полицията не им позволи. 
Протестиращите се опитват да преградят входовете след металните ограждения, откъдето се очаква депутатите да напуснат парламента след края на извънредното им заседание.

 

Парламентарната група на ГЕРБ напусна пленарна зала в знак на протест срещу насилието над протестиращите пред парламента. "За да няма капка кръв на асфалта, аз си подадох оставката. Не знам какъв е този морал, какво е това дебелоочие да биеш децата и да продължаваш да стоиш на власт", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във фейсбук. Председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев от ДПС обвини депутатите от ГЕРБ, че са довели футболни агитки пред парламента, за да се предизвикат сблъсъци. Депутатът от ДПС отново нарече лидера на ГЕРБ Бойко Борисов "мутра". Повтаря се сценарият, който се разигра при гласуването на промените в бюджета за 2013 г. - ексцесии навън, бити хора и бели автобуси, подчерта Цонев. 


Очаква се депутатите да приключат работа в 16 часа.  

Последно променена в Вторник, 12 Ноември 2013 15:36
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате