Парламентът е обсаден от протестиращите, гъмжи от полиция, депутатите не смеят да излязат

Вторник, 12 Ноември 2013 16:23 Публикувана в У нас Прочетена 936 пъти

Протестиращите, голяма част от които студенти и преподаватели, застанаха като жив щит пред белия автобус, с който жандармерията се опитва да изведе депутатите по "Оборище". Напрежение има и от другата страна - откъм църквата "Света София". Протестиращите призоваха силите на реда да не използват палки. Студентите се хващат за ръце. 

Народното събрание е обсадено отвсякъде. Полицията е разположена по "Цар Освободител" и площад "Батенберг"до площад "Независимост в кордон от полицаи през два метра, с който да осигури преминаването на депутатските автомобили. Студентите заявиха, че те действат законно, а полицията - незаконно. Някои от тях заявиха, че те не са допуснати дори до загражденията, които вместо на 20 метра от сградата на Народно събрание те са ги издърпали на 100 метра. Сблъсъкът не трябва да е между студентите и полицаите, а срещу онези, които в онази сграда нищо не правят повече от 20 години. заявиха те. 


Напрежението бе нагнетено от внедряването на малки групи от полицаи, които създават безредици, за да отворят коридор за депутатите, обясни протестиращ. Струпана е полиция от Пловдив, Враца, Благоевград.

 

Последно променена в Вторник, 12 Ноември 2013 17:10
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате