Орешарски щял да работи още 4 години "за хората"

Вторник, 12 Ноември 2013 22:25 Публикувана в У нас Прочетена 730 пъти

Докато България се подготвя догодина за пръв път от 2012 г. да търси заеми от чужбина, премиерът Пламен Орешарски обещава да продължи да се противопоставя на исканията на протестите да подаде оставка, съобщава "Блумбърг".

В интервю за агенцията министър-председателят кзва, че не вижда "причина за правителствена промяна, ако администрацията работи в интерес на хората"."Целта ни е да ускорим възстановяването. Колкото по-скоро успеем да стимулираме икономически растеж, който да повиши доходите на населението и жизнения му стандарт, толкова по-дълъг ще бъде хоризонта на правителството. Работим с обичайната прогноза да сме 4 години на власт."

"Блумбърг" припомня, че през август правителството е ревизирало към разширяване бюджетния дефицит с цел да извърши социални плащания и погасяване на дълг на фона на днешните протести, сблъсъци и арестувани в София.
За дълговете премиерът обяснява, че са планирани около 1 млрд. евро заеми от финансовите пазари през 2014г.. От една страна, трябва да се погаси дълг от 1.1 млрд. долара с падеж на 15 януари, от друга кабинетът планира да предложи до 750 млн. евро облигации на вътрешния пазар с цел финансиране на бюджетния дефицит догодина плюс продажба на допълнителни ДЦК за рефинансиране на вътрешен дълг с падеж през 2014г. Данните на "Блумбърг" са, че през 2014г. държавата трябва да върне вътрешни облигационни задължения в размер на 1 млрд. лева.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 10:36
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате