Окупацията продължава

Сряда, 13 Ноември 2013 07:53 Публикувана в У нас Прочетена 785 пъти

Късно вечерта снощи "Ранобудните студенти" обявиха, че окупацията на Ректората на Софийския университет продължава. Администрацията обаче ще бъде допускана.До вчера Ректоратът бе окупиран изцяло два поредни дни и нощи, но се чуха гласове за отмяна на пълната окупация. Все пак дворът остава заключен с вериги.

"Ранобудните студенти"  публикуваха решението си на страницата им във Фейсбук:
"След днешните извънредни събития в столицата: пребитите и арестувани студенти, искаме да информираме, че окупацията на Ректората на Софийския университет продължава. Това е наш дълг. Имаме вяра и сила. С оглед на кампанията по кандидатстване за стипендии, международни проекти и др. дейности, администрацията ще бъде допусната".


Противниците събират вече подписка срещу окупацията, като се оплакват, че тя пречи на обучението в най-старото висше учебно заведение.


Във вторник сутринта повечето "ранобудни" студенти" обаче напуснаха Ректората и окупираха символично парламента, където влязоха в сблъсъци с полицията, докато отстояваха искането си за оставка на правителството. Има пострадали и задържани. 
Вечерта демонстрацията от деня продължи. Бяха издърпвни загражденията около парламента, полицията беше замеряна с бутилки с минерална вода. Имаше сблъсъци между граждани и полиция. 12 души са задържани.


Към 21 часа "Ранобудните студенти" обявиха във Фейсбук, че де изтеглят от Народното събрание обратно към Ректората. "Желаем да се разграничим от всеки акт на вандализъм, случващ се пред Парламента", посочиха те в социалната мрежа.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 07:58
Влезте, за да коментирате