Ректорът на СУ пита Йовчев за полицаите във Факултета по журналистика

Четвъртък, 14 Ноември 2013 06:20 Публикувана в У нас Прочетена 990 пъти

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев е изпратил писмо до министъра на вътрещните работи Цветлин Йовчев с въпрос дали е вярно, че в двора и около сградата на Факултета по журналистика е имало полицаи, както и твърденията на студенти, че от тях са изисквани студентски книжки или други лични документи при влизането им.

Учещи и работещи във факултета съобщиха, че на входа има полицаи, които проверяват студентските книжки на влизащите в сградата.От Софийския университет.  

 

Проф. Илчев напомня, че съгласно чл. 22, т. 2 от Закона за висшето образование автономията на висшето училище не може да се нарушава чрез "влизане или оставане на органите на сигурността и обществения ред без съгласието на академичните власти, освен за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на природни бедствия и аварии".

 

Междувременно протестиращи студенти от Художествената академия също се оплакаха, че полицаи грубо са погазили автономията на висшето училище на 12 ноември при сблъсъците около парламента.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Четвъртък, 14 Ноември 2013 06:33
Влезте, за да коментирате