Френският и британският посланик: Хората имат право да протестират

Четвъртък, 14 Ноември 2013 16:27 Публикувана в У нас Прочетена 1198 пъти
Новият ф,енски пос.аник Ксавие дьо Кабан Новият ф,енски пос.аник Ксавие дьо Кабан

"Хората имат право да протестират мирно, а полицията не трябва да им пречи. По-важното е, че има по-силно гражданско общество в България," каза пред журналисти в Пловдив посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън, цитиран от "Фокус". Той смята, че в протестите и контрапротести има послание за политиците и те трябва да го чуят. „Отправям въпроса към тях - ако толкова много българи вярват, че има нужда от политическа и икономическа реформа, коя е партията, която ще предложи такива. И щом като е толкова силен гласът на гражданското общество, той трябва да се чуе”, каза още британският посланик.

"Няма нищо учудващо в една демократична страна да има недоволство и протести. Протестиращите проявяват нетърпение и желание да се случи нещо. Лозунгът, който чувам, е „Оставка”. Но всеки лозунг обобщава дадена мисъл, като я ограничава”, каза посланикът на Франция Ксавие Дьо Кабан. Той каза, че е имал възможност да се срещне с протестиращите студенти по улиците на София и да разбере какви са техните искания. „Не съм присъствал на по-сериозните сблъсъци с полицията”, допълни посланикът на Франция. „Действително във Франция бяхме учудени от излизането на много българи на улицата заради назначението на Делян Пеевски, който не е имал необходимият опит за тази длъжност. Но това, че моят предшественик се е срещнал с протестиращите, не бива да се тълкува, че е бил против правителството”, обясни посланикът.

 

Според него, нормално е човек да е недостатъчно доволен от своето правителство. Посланикът даде пример с протестите преди седмица в Бретан. Там протестиращи се противопоставиха на въвеждането на допълнителна пътна такса и дори разбиха няколко пункта за събиране на такси. На въпрос нормално ли е толкова полиция да охранява протестиращи, както това стана по време на студентския протест преди два дни, посланикът предложи на журналистите да посетят Франция и сами да видят как действа полицията.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Четвъртък, 14 Ноември 2013 18:08
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате