Синдикатът "Подкрепа" се включва в гражданските протести

Събота, 16 Ноември 2013 13:07 Публикувана в У нас Прочетена 1769 пъти

Конфедерацията на труда "Подкрепа" обяви, че се включва активно в гражданските и студентските протести до предизвикването на предсрочни избори. Решението бе взето на извънреден конфедеративен съвет в петък следобед. Синдикатът обяви още, че напуска тристранния съвет, а регионалните му структури се захващат с "координиране и катализиране" на гражданското недоволство извън София.


Няколко дни по-рано организацията отказа на КНСБ да инициират съвместен национален протест. Мотивът, изказан от д-р Константин Тренчев, бе, че от независимите синдикати на Пламен Димитров са се срещали с лидерите на управляващите партии Сергей Станишев и Лютви Местан, което е "доста странно, след като ще протестираш срещу тях" по думите на Тренчев.


"Подкрепа" предлага и свой сценарий за изход от сегашната политическа ситуация, включващ избор на Велико народно събрание и изработване на нова конституция, която да разчупи сегашната патова политически ситуация. 


В декларацията "Подкрепа" заявява, че се оттегля от тристранния съвет "поради отсъствието на съдържателен диалог по основните проблеми на обществото - бедност, безработица, трудови права, разпад в ключови системи, корупция, борба с монополите".


Конфедеративният съвет упълномощава организацията да излъчи представители за съставяне на контактна група с протестиращите студенти и граждански организации "за продължаване на диалога по определяне на целите и параметрите на бъдещото сътрудничество".
КТ "Подкрепа" настоява партиите да се споразумеят за нови избори за Велико народно събрание и за изработване на нова конституция.

"Считаме че е дошло времето автентични неполитически субекти, които не са свързани с олигархични кръгове и чужди на България интереси, да изработят своеобразна Харта, в която да залегнат основните постулати и принципи, върху които да се изгради бъдещият обществен договор с особен акцент върху гражданските и трудовите права, изборите, съдебната система, обществения контрол, местната власт", пишат от "Подкрепа".

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Събота, 16 Ноември 2013 13:19

1 коментар

  • Връзка на коментара ЦРУ Събота, 16 Ноември 2013 13:46 публикуван от ЦРУ

    На Косьо вече му е време да си ходи в Щатите при жена си. Изчерпал се е от връткане, а натам, а насам.

Влезте, за да коментирате