Блогърът Иво Божков: Йовчев лъже, че МВР не събира данни за протестиращите

Понеделник, 18 Ноември 2013 15:58 Публикувана в У нас Прочетена 1248 пъти

В сутрешния блок на "Здравей България" излъчиха кадрите на блогъра Иво Божков, които доказват, че министър Йовчев лъже за това, че не са записвани лични данни на протестиращи.

Въпреки дадените гаранции на вътрешния министър Цветлин Йовчев, че данни на протестиращи "не са били, не са и няма да бъдат събирани", това всъщност се прави. Доказателството за това е видео, което Божков е успял да заснеме с мобилния си телефон на 13 ноември вечерта.


Видеото показва как на столичните ул. „Шишман” и ул. „Аксаков” полицаи иискват личната карта на жена, която иска да премине отвъд полицейските ограждения и да отиде на протеста пред Народното събрание. Оказва се, че те не само проверяват данните й, но и ги записват. Тя отказва и полицаите заявяват, че тя следва да бъде арестувана. Някои от протестиращите са записвани дори с удивителни отстрани.


Блогърът допълни, че от началото на протестите цивилни полицаи заснемат с камери лицата на протестиращите, които са на първите редове. „Това е притеснително, защото има огромно разминаване между това, което се случва на улицата и това, което казва министърът”, коментира Иво Божков и допълни, че остава отворен въпросът къде отиват всички тези данни и колко време се пазят.


Според Иво Божков има две хипотези за случилото се: „Първата хипотеза е ,че министър Йовчев знае какво се е случило, има информация за провежданите снемания на лични данни и това означава, че той в ефир пред цяла България излъга. Другата хипотеза е, че той не знае какво се случва в неговото ведомство и съответно неговите разпореждания не се изпълняват”.

Последно променена в Понеделник, 18 Ноември 2013 16:05
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате