Погват Орешарски за нарушаване на човешките права. Грозят го до 5 години затвор

Понеделник, 18 Ноември 2013 18:34 Публикувана в У нас Прочетена 2676 пъти

Асоциацията за европейска интеграция и права на човека сезира главния прокурор заради заканите на премиера Пламен Орешарски да уволнява чиновници, които участват в антиправителствените протести, след като той заплаши държавните служители с уволнение за това, че са участвали в протестите, и призна, че се събира информация кои хора ходят по протестите и заяви, че те ще бъдат освобождавани от работа.

Според организацията, чийто председател е известният правозащитен адвокат Михаил Екимджиев, изявлението на Орешарски представлява престъпление или е опит за престъпление и има достатъчно данни за образуване на досъдебно производство. Наказателният кодекс предвижда 5 години затвор за длъжностни лица, които чрез насилие и заплахи пречат на хората да упражняват политическите си права. 

 

"Заплаха за уволнение на протестиращи държавни служители сама по себе си създава основателен страх и пречи за свободно упражняване на правата на мирно събиране и изразяване на мнение, защитени от чл. 43 ал.1 и чл. 39 ал. 1 от Конституцията", се казва в още в сигнала. 


Според правозащитниците събирането на оперативни данни е престъпление, свързано със злоупотребата с власт.  Те настояват, ако прокуратурата сметне, че престъплението не е довършено, да се вземат мерки за преустановяване на неговото приготовление. 

Има притеснение сред служителите в държавната администрация след заканата на премиера, заяви по БНР Снежана Димитрова, председател на Професионалното обединение на държавните служители. Според Димитрова не би било редно държавни служители да участват в протести в работно време, но извън него те имат правата на останалите граждани.  Така тя се присъедини към изявленията на Лютви Местан от ДПС в събота и на Юрий Асранов от БСП днес, които уточниха същото.


Правото на протест е сред основните чивешки права, които ЕС защитава. То е част от политическите права на човека и гражданина.

Последно променена в Понеделник, 18 Ноември 2013 18:39
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате