Брюксел вади червен картон за Орешарски

Вторник, 19 Ноември 2013 09:32 Публикувана в У нас Прочетена 8253 пъти
Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

Европейската комисия готви поетапно спиране на еврофондовете заради скандални смени и назначения и нагласени търгове. В петък Брюксел спря парите по оперативна програма "Околна среда". Сега идва ред на "Човешки ресурси" и Програмата за развитие на селските райони. Заради проблеми с търговете под риск са и парите по "Регионално развитие" и "Конкурентоспособност".

Така Европейската комисия показва недоверие в българското правителство и възможността му да управлява ефективно фондовете, коментира експерт за Медиапул. Най-драматично е положението с Програмата за развитие на селските райони, където ресурсът е най-голям – над 3.2 млрд. евро, от които са усвоени близо 1.6 млрд. евро към началото на октомври. В Брюксел са притеснени от липсата на плащания по програмата и постоянните смени в ръководството на земеделския фонд, който управлява парите й. Правителството на Пламен Орешарски три пъти смени управата на фонда.


Възможна е загубата на 286 млн. евро в края на годината. Брюксел не вярва на обещанията на София, че сумата ще може да бъде платена в рамките на декември, след като за десет месеца са погасени едва 112 млн. евро. Еврокомисията установява, че се бави отпускането на парите по схемата за млади фермери и общинските мерки, към които има интерес.


Отделно има риск парите по цялата селска програма да бъдат спрени. В момента са преустановени плащанията по всички медийни проекти на фермерската програма, заради скандалните поръчки за пиарките на Мирослав Найденов. Брюксел настоява за финансови санкции по тези проекти.


В края на октомври Брюксел е изпратил писмо до Пламен Орешарски заради проблеми с капацитета на Агенцията по заетостта да управлява европейските фондове пред спиране са и парите по оперативна програма "Човешки ресурси". В него се казва, че Европейската комисия ще замрази всичките пари в новия програмен период, с които трябва да се разпорежда Агенцията по заетостта, ако не бъдат взети адекватни мерки, разкри Offnews.


Агенцията по заетостта управлява около 400 млн. евро, които са за справяне с безработицата и подобряване на пазара на труда. Почти същата сума е предвидена и за следващия програмен период от 2014 г. нататък.


Еврокомисията напомня на Орешарски, че до този момент е изпратил две писма за проблемите с Агенцията по заетостта, но още не са предприети адекватни мерки от страна на българските власти.


Притесненията на Брюксел са свързани с продължаващите жалби, които получават от български граждани, както и по време на срещите с получателите на европейските средства на място, се казва в писмото. Жалбите разкриват недостатъци в управлението на Агенцията по заетостта по отношение на основните целеви групи – безработни и работодатели. Също така сме запознати с медийните публикации, разкриващи възможна политическа намеса при управлението на някои операции от страна на Агенцията по заетостта, се казва в писмото на ЕК. В него е посочено още, че "Агенцията по заетостта дава непрекъснато поводи за опасения в своята безпристрастност. Настоящото й ръководство представлява сериозен риск за правилното изпълнение и репутация на Европейския социален фонд(ЕСФ) пред българските граждани".


"Едно от предварителните условия за бъдещите оперативни програми в период 2014-2020 г. е наличие на модернизирани институции на пазара на труда. Модерната служба по заетостта е неполитизирана институция. Шеф на Агенцията по заетостта е Камелия Лозанова, която беше назначена на поста по времето на ГЕРБ от тогавашния социален министър и настоящ депутат Тотю Младенов.


След разпореждането на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова за пълна проверка на всички европроекти, по които при обществените поръчки има допуснати нарушения, са излезли проблеми с програмите "Регионално развитие" и "Конкурентоспособност". Като превантивна мярка по проблемните проекти по тези програми се очаква да бъдат наложени допълнително финансови корекции в размер на 25% от стойността на договорите.Ако Брюксел поетапно спре парите до края на годината, както се заканва, това ще подложи под риск изпълнението на държавния бюджет, който и без това изостава с планираните приходи. 

 

Редактор:Светломира Димитрова.

Последно променена в Вторник, 19 Ноември 2013 09:44

1 коментар

  • Връзка на коментара Атанас Даскалов Сряда, 05 Февруари 2014 17:42 публикуван от Атанас Даскалов

    Кога комунистите са могли да се справят с чужди пари-само когато ги присвоят..

Влезте, за да коментирате