„Шалом“ протестира срещу създаването на Националистическата партия

Според Организацията на евреите в България, Националистическата партия е създадена преднамерено на датата на зловещата „Кристална нощ“
Вторник, 19 Ноември 2013 16:08 Публикувана в У нас Прочетена 3922 пъти
Според ОЕБ „Шалом“, тревожно е впечатлението, че при множеството протести в България, слаб е протестът срещу засилването на ксенофобията и расизма. В Организацията на евреите в България смятат, че „възраждането на българския фашизъм и опитите да се пренапише историята на Втората световна война за България се подценяват“.  Според ОЕБ „Шалом“, тревожно е впечатлението, че при множеството протести в България, слаб е протестът срещу засилването на ксенофобията и расизма. В Организацията на евреите в България смятат, че „възраждането на българския фашизъм и опитите да се пренапише историята на Втората световна война за България се подценяват“. Снимка: БГНЕС

Организацията на евреите в България "ШАЛОМ" оповести в нарочна декларация, че е обезпокоена от засилването на ксенофобията, расизма и крайният национализъм в българското общество. От ОЕБ „Шалом“ отчитат повишена активност на антисемитските атаки, особено в интернет. Това става ясно от декларация на Орагнизацията на евреите, която беше оповестена на 19 ноември 2013 г. В нея се заявява следното:

На 09.11.2013 г. демонстративно беше учредена Националистическа партия на България с програма, сходна с нацистката. Датата 9 ноември 1938 г. е известна като „Кристалната нощ” в нацистка Германия, поставила начало на Холокоста.

 

Това е предизвикателство към демократичните сили днес. Очевидно намаляват съпротивителните сили на българското общество срещу проявите на краен национализъм, възраждането на лозунги и политически програми от времето на фашисткото минало на страната.

 

Тревожно е впечатлението, че при множеството протести в България, слаб е протестът срещу засилването на ксенофобията и расизма. Възраждането на българския фашизъм и опитите да се пренапише историята на Втората световна война за България се подценяват.

 

Основните политически партии в страната не декларират ясно и позицията си по тези въпроси. Това създава допълнително напрежение в обществото и разделя нацията.

 

Нашата организация разбира, че България днес има нужда от единение, на българските граждани, независимо от етнос и религия и ще работи за постигането на национален консенсус. Ще използваме своите възможности, в и извън страната, за подпомагането на обществените сили,които се борят за национално съгласие, срещу ксенофобията, расизма и антисемитизма.

 

Надяваме се, че институциите на Република България ще обединят своите усилия и към преодоляване на общественото напрежение, породено и от ксенофобия, расизъм и краен национализъм. Разчитаме на работата на правоохранителните и правораздавателните органи, призвани да осигурят конституционният ред в страната.

 

За решаване на проблемите в България, трябва да си помогнем преди всичко сами, но значение има и международното позициониране на държавата ни.

 

Гаранция за изграждането на по-спокойна и хармонична обстановка за гражданите и хората, които живеят временно с нас е членството на страната в Европейският съюз и НАТО, балансираната политика към други европейски и азиатски страни-традиционни партньори на България. За нас са особено ценни развиващите се връзки между България и Израел които са гаранция за сигурността и просперитета и на двете страни.

 

Радва ни положителното и обективно отношение към България на Световните еврейски организации, което беше многократно проявявано и през 2013 година – 70-та година от спасяването на българските евреи от изпращане в нацистките лагери на смъртта.Ние вярваме в жизнените сили на българското общество и българската държавност. Традиционно толерантните хора на България, от различни етноси и религии, с различни политически възгледи, са доказали, че могат да се справят с предизвикателствата на времето.

 

Нека се справим и сега като се противопоставим на омразата“.

 

Редактор: Теодор Дечев

1 коментар

  • Връзка на коментара Атанас Василев Петък, 22 Ноември 2013 19:00 публикуван от Атанас Василев

    В Организацията на евреите в България смятат, че „възраждането на българския фашизъм и опитите да се пренапише историята на Втората световна война за България се подценяват“.

    Червените от шалом пак говорят за некакъв фашизъм в България , който се възраждал. що не кажат нещо за комунизма, който даже не си е отивал. Сигурно, щото са му фенове.

Влезте, за да коментирате