На Станишев му дошло отвътре да се извини за "възродителния процес"

Вторник, 19 Ноември 2013 20:58 Публикувана в У нас Прочетена 1235 пъти

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че националният митинг на БСП и ДПС на 16 ноември е бил най-големият по мащаб от 90-те години насам. За  извинението си от името на БСП към българските турци за "Възродителния процес" Станишев каза, че така му е дошло отвътре. Така го почувствах, когато се изправих очи в очи с много хиляди български граждани от турски произход, които дойдоха да подкрепят правителството, посочи той и отбеляза, че не си е писал речта предварително.

На въпрос дали трябва да има извинение и от ДПС, Станишев посочи, че ДПС е създадено през 1990 г. и не стои зад атентата на гара Буново, докато БСП е правоприемник на БКП и дължи извинение за "възродителния процес".

 

Станишев изрази недоумение от протеста, който организира КНСБ утре.Според него в немалка степен протестът на КНСБ се обезсмисля от гледна точка на социалните ангажименти. Надявам се да не бъде употребен политически, коментира той.Бюджетът за следващата година става още по-социален между първо и второ четене, каза председателят на комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова. Тя посочи, че връщането на платения данък върху доходите е първа стъпка към прогресивно подоходно облагане. 

 

Днес МВР излезе със съобщение, че на митинга на БСП и ДПС в центъра на София е имало 50 000 души. В такъв случай през лятото, когато бяха най-многолюдните протести, би трябвало те да са наброявали 500 000 души, изчислили са от Offnews.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Вторник, 19 Ноември 2013 21:04

2 коментара

 • Връзка на коментара Теодор Дечев Сряда, 20 Ноември 2013 17:59 публикуван от Теодор Дечев

  Истината е, че българите – мюсюлмани (помаци) са изтеглили много през годините. Животът им никога не е бил лесен, отделен въпрос е, че неколкократно върху главите им са се стоварвали бедствия – войни, политическо насилие и прочее. Днес няма никакви причини българите – християни и българите – мюсюлмани да не живеят в пълно разбирателство. За това разбирателство трябва да помогне установяването на истината за претърпените страдания и от двете страни в хода на историята, особено пък на помаците. А за това са нужни точни и честни исторически и политологически анализи.

  Аз се опитвам да направя нещо в тази насока с поредицата „Помаците между глада и кръста (1912 – 1913)“, която започнах да публикувам в „Свободен народ online“. До този момент сме публикували встъплението към анализа на съдбата на българите – мюсюлмани по време на Балканските войни. В него са изложени основните тези, основателността на които след това се доказва подробно на основата на официални документи на българската държава – армия, правителство и административни власти, както и на документи на Светия Синод на Св. Българска Екзархия.

  Първата част е публикувана на адрес:

  http://www.svobodennarod.com/views/3562-pomatzite-mezhdu-glada-i-krasta-1912-1913-g.html

  Втората част е публикувана на адрес:

  http://www.svobodennarod.com/views/3573-pomatzite-mezhdu-glada-i-krasta-2.html

  Можете да очаквате в най-скоро време много подробният анализ на фактите около това, което наричам „хуманитарна катастрофа“, станала в Родопите в края на 1912 и продължила със страшна сила през 1913 година, чак до към юли – август. Анализирани са обстоятелствата, довели до страшния глад в Родопите в този период. Смятам, че анализът е обективен, защото той се опира изцяло на източници, чийто български патриотизъм не може да се поставя под съмнение. Едновременно с това, анализът на свидетелствата на български политици, администратори, училищни инспектори и духовници дават доста плътна картина на настъпилата хуманитарна катастрофа.

  Сигурен съм, че анализът няма да хареса нито на нашите български „ура патриоти“ (да не цитирам имена, че не ми се ходи по съдилищата излишно), така и на някои поувлякли се помаци, които се опитват да демонизират българската армия и българските административни власти. Тъжната истина е, че не е нужно да има злодеи, за да настъпи хуманитарно бедствие. Обстоятелствата около всичко това ще можете да прочетете в продължението на поредицата - „Хуманитарната катастрофа в Родопите (1912 – 1913)“.

 • Връзка на коментара български мюсюлманин Сряда, 20 Ноември 2013 08:31 публикуван от български мюсюлманин

  А на мюсюлманите българи, помаците, кой и кога ще се извини. Не разбрахте ли, че без това България не може да помръдне от безизходицата? Проф.Овчаров може да се пеняви колкото си иска по темата, но в Уикипедия вече пише, че богомилите по българските земи доброволно са приели исляма след османското нашествие и от тях са произлезли днешните помаци в България и торбеши в Македония. Българската наука тотално се погаври с историята на това население.

Влезте, за да коментирате