Галъп: Рекордно недоверие към "Орешарски", Реформаторският блок бие ДПС

Сряда, 20 Ноември 2013 06:04 Публикувана в У нас Прочетена 1450 пъти

Покачва се подкрепата за партиите от Реформаторския блок и той отнема третото място в класацията на ДПС, показват последните проучвания на агенция Галъп. Той качва подкрепата си на 6.7%, изпреварвайки ДПС с неговите 6%. Освен това все още само 2 на сто от анкетираните припознават блока като единна формация. Начело на класацията е БСП с 21.4%, следвана от ГЕРБ с 18.1%. "Потенциалите на двете политически сили са изравнени. Ако утре има избори, вероятно ще си оспорват победата на фотофиниша", коментира Първан Симеонов. Вълненията около имигрантския проблем и полемиката около мораториума върху продажбата на земя на чужденци леко качват подкрепата за "Атака" - от 1.4 на сто миналия месец до 2.4%. 

65% от българите не вярват на правителството и ако тази тенденция се запази, ще се окажем в невиждани от 90-те години насам ситуации, сочат данни на "Галъп". За същия период кабинетът на Сергей Станишев успя да постигне 57 процента отрицание, а Борисов - 41.
През последния месец процентът на одобрение за хората на улицата е скочил от 41 на 48%, а подкрепата за протестите срещу кабинета се е увеличила от 41 на 49%. Песимизмът сред гражданите за бъдещето на страна достига връхна точка от влизането ни в ЕС през януари 2007 г. 72 на сто от българите смятат, че страната върви към по-лошо. "Ако се запази тази тенденция, ще навлезем в нов етап, който ще напомня на 90-те години и особено на управлението на Жан Виденов", смята шефът на "Галъп" Първан Симеонов.


Противоречива е обществената реакция на студентската окупация на Ректората на СУ. Подкрепа за акцията заявяват 47 на сто от анкетираните, а против се обявяват 39 процента. Като справедливи оценяват исканията на студентите 49%, но също толкова смятат действията им за прекалено крайни. Разделение се наблюдава и по въпроса за независимостта им - 40 на сто смятат, че окупацията си е тяхно решение, а 45 на сто считат, че младежите са подвластни на политически сили. 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Сряда, 20 Ноември 2013 06:44

1 коментар

  • Връзка на коментара Pitashtia Сряда, 20 Ноември 2013 23:13 публикуван от Pitashtia

    Не вярвам много на социолозите и тази Калъп агенция и нещо не ми се връзват нещата. Как така хем правителството е шампион по неодобрение, хем БСП води. И защо не попитаха хората дали одобряват политиците на прехода и тези в парламента. Така и така питат, поне да е като хората и за повече неща.

Влезте, за да коментирате