ЕК иска уволнение за шефката на заетостта. Тя държи държавата в шепа

Сряда, 20 Ноември 2013 13:09 Публикувана в У нас Прочетена 1813 пъти
Камелия Лозанова Камелия Лозанова

Освен „калинки” в държавата ни управляват и „камелии”, става ясно от сагата около (не)уволнението на шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова. Странна тишина обаче витае около нейната личност. Назначена по време на управлението на ГЕРБ, тя е смятана за  близка до бившия социален министър Тотю Младенов и президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Проблема „Камелия” изнесе още преди година не кой да е, а „острието” на БСП Мая Манолова, днес зам.председател на Народното събрание. Тогава тя разнищи далаверата около депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова, която се оказа, че е отклонила 700 000 лева в полза на сдружение, ръководено от майка й и създадено специално за тази цел. Тогава Манолова заяви, че чак й е било неудобно да присъства на обясненията, които дали в Комисията за борба с корупцията Лозанова и Петрова. Днес мълчи. Мълчи и премиерът. Премълча и бившият премиер при управлението на ГЕРБ Бойко Борисов, който изхвърли депутатката Петрова, но не и шефката на агенцията Лозанова.

 

В замяна на това изведнъж президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев миналия петък ни в клин, ни в ръкав обяви, че синдикатът се присъединява към протестите на гражданите и студентите. Оттогава пак тишина. Очевидно тя се дължи на пресата, в която е поставен Орешарски от Еврокомисията, от една страна, и лидера на КТ "Подкрепа", от друга.

 

През септември 2013 г. стана ясно, че социалният министър в кабинета на ГЕРБ Тотю Младенов цяла година е крил писмо от Брюксел, в което ЕК сигнализира за злоупотребите на шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова. Общо три писма са били изпратени през последните две години от Брюксел за пропуски в работата на Лозанова. Първото е до министрите Томислав Дончев и Тотю Младенов, второто е до вицепремиера Зинаида Златанова, а третото е адресирано през последните дни лично до премиера Пламен Орешарски. В него се предупреждава, че ако не бъде направена кадрова промяна, може да се стигне до преразглеждане на финансирането от Европейския социален фонд. Премиерът потвърди, че до кабинета му е имало две писма от ЕК, в които се констатират „пропуски” в работата на Агенцията по заетостта като междинно звено по усвояването на средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

 

В сегашния програмен период (2007-2013 г.) Агенцията по заетостта управлява около 400 млн. евро. Парите са предназначени за справяне с безработицата и подобряване на пазара на труда. Почти същата сума е предвидена и за следващия програмен период – 2014-2020.

 

Лозанова пое поста директор на Агенцията по заетостта по време на управлението на ГЕРБ. Не беше отстранена от длъжност от новото правителство, но беше назначен одит на Агенцията по заетостта от сегашния министър Хасан Адемов, резултатите от който още не са готови. В Агенцията тече одит на Сметната палата и друг от Европейската комисия, която проверява изразходването на средства по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

 

"Премиерът не постави пред мен въпроса за моето оттегляне". Това заяви пред журналисти в парламента Камелия Лозанова по повод излязла информация за нейното отстраняване заради писма от Брюксел.  Лозанова заяви, че е имала среща с премиера Пламен Орешарски по въпроса. „Премиерът е наясно, че в момента, ако има нещо, което се казва в тези писма, то е само мнения, съмнения и те не са свързани с мои нарушения, нито има свързаност с политика. По-скоро говорихме по въпроса да отида в комисията, но аз изчаквам отговора, който те ще ми изпратят на писмата, които аз адресирах към тях”, уточни Лозанова. Тя заяви, че не членува нито в ДПС, нито в друга партия.

 

 

3Ивелина Василева, депутат от ГЕРБ, бивш зам.министър на околната среда – 20 ноември 2013, пред „Фокус”:

Европейската комисия дава много ясни сигнали, за жалост, нерадостни и задача на правителството е да разчете тези сигнали и да предприеме адекватни мерки, защото нерадостните новини, които чуваме през последните няколко дни, за жалост може да не са последните такива. Това, което за мен е съществено, е липсата на разбиране и на компетентно отношение по въпрос, свързан с управление на европейските фондове.

 

През октомври е получено ново писмо, а ние едва в края на ноември вече започваме да дебатираме по тази тема.

 

МаяМая Манолова, зам.председател на НС, член на Комисията по корупция в 41-вото НС – 30 ноември 2012 г.

Тези документи показват, че сдружение без история, лицензирано за тези дейности през април 2012 г. от Камелия Лозанова, за няколко месеца е усвоило сума в размер на 700 000 лв. 

Последно променена в Сряда, 20 Ноември 2013 14:41
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате