Центърът на София под тежка обсада. Полиция заплаши студенти с бой

Сряда, 20 Ноември 2013 16:23 Публикувана в У нас Прочетена 1293 пъти

Под истинска обсада е центърът на София от сутринта. Всички ключови кръстовища в широк периметър около парламента и президентството са обградени от тежки бронирани коли на жандармерията и множество струпана жива сила. 

След като на площада пред парламента пристигнаха протестиращите от КНСБ, "Ранобудните студенти" се отправиха към кръстовището на улица "Оборище" и бул. "Васил Левски".

Там протестиращите се опитаха да пробият плътния полицейски кордон, за да достигнат до пространството зад парламента. Стигна се до сблъсък между протестиращи и полицаи и размяна на реплики. Протестиращите продължиха по посока Дондуков, където отново бяха възпрени от плътен полицейски кордон.


Пътят на бул. "Княз Ал. Дондуков" беше преграден и от автобус, чийто червен цвят разгневи допълнително протестиращите. Един от тях се качи на покрива на автобуса и развя българското знаме, както и знаме с юмрук - символът на окупантите. 

Протестиращите отново опитаха да пробият кордона, като се блъскаха в полицаите. Те получиха предупреждение от служителите на реда, че ако протестиращите не отстъпят, ще се наложи да използват физическа сила и „помощни средства”. Тогава протестиращите все пак се оттеглиха.


Заради напрежението и вероятно преумора един полицай припадна. Помогнаха му негови колеги и протестиращи, предаде БНТ.

 

В началото на протеста пред парламента студенти изнесоха пърформанс на тема "превземане на Народното събрание и изгаряне на тежките заграждения.

Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате