Неочакван десант на Орешарски във Висшия съдебен съвет. Знаел кои са мотивираните протестиращи

Четвъртък, 21 Ноември 2013 17:34 Публикувана в У нас Прочетена 1045 пъти

Премиерът се появи изненадващо във Висшия съдебен съвет. Посещението му не беше обявено предварително. Сутринта членовете на ВСС са били предупредени с есемес. Час преди това десетина полицейски коли са обикаляли в района около сградата, в която е ВСС, съобщи БНТ.

По повод действията на полицията по събирането на личните данни на протестиращите той съобщи: „Информацията, която имам е, че идентифицирани хора, които нарушават обществения ред, биват привиквани за справка в управленията на МВР, което е функция на вътрешното министерство при всякакви други случаи на нарушаване на обществения ред".


Вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че познава два вида протестиращи – мотивирани и не. За това дали вътрешният министър му е дал информация кои са мотивираните кой ги мотивира, Орешарски отговори: "Имам широка информация кои точно са". В доклада си пред КСНС Цветлин Йовчев казва в него, че те се увеличавали по данни на МВР. "Първата група са спонтанно протестиращи, които търсят промяна в процесите на държавното управление. Втората група са мотивирано протестиращи. Тази група все повече нараства, а реалните й организатори вероятно преследват политически цели.", пише в доклада.

 

Миналата седмица премиерът заяви, че ще бъде уволнен всеки държавен служител, който протестира и подчерта, че има обширна информация за това кой протестира
След надигналата се реакция на заканата му и пратените сигнали до главния прокурор, Лютви Местан разтълкува думите на премиера не като заплаха, че ще бъдат ограничени граждански свободи, а че имал пред вид да протестират в извнъработно време. Ден по-късно Йордан Цонев разтълкува думите на премиера за обширната информация кой протестира не като нерегламентирано следене от страна от МВР, а просто, че началниците на чиновниците забелязали, че липсвали от работа.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Четвъртък, 21 Ноември 2013 17:42
Влезте, за да коментирате