Печат на тази страница

Цветанов съди България за тежко нарушени човешки права

Петък, 22 Ноември 2013 12:04 Публикувана в У нас Прочетена 1348 пъти
Оценете
(3 гласа)

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов получи трето обвинение - за длъжностно присвояване в големи размери. Отново му беше наложена най-леката мярка за неотклонение - "подписка", но и забрана да напуска страната. "Аз съм невинен. Смятам, че този път прокуратурата трябва да докаже всичко, за което ме обвинява". Адвокатите на Цветанов - Менко Менков и Ханс-Петер Ул, още днес ще заведат дело в Съда по правата на човека в Страсбург, затова, че е нарушена презумпцията за невиновност при обвиненията срещу него. Менков обясни, че делото в Страсбург ще бъде заведено за тежко нарушение на Конвенцията за защита правата на човека. 

"Още в предизборната кампания, по анонимен сигнал, е образувано досъдебно производство и прокуратурата официално заявява, преди да му е повдигнато обвинение, че е извършил незаконно подслушване", каза още адвокатът. 


Днешното обвинение, което прокуратурата му предяви, е, че като министър Цветанов е ощетил държавата с 50 000 лева от бюджета на МВР. Парите са били изплатени в нарушение на закона като обезщетение за освобождаването на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, който в този момент е бил в затвора в Ловеч. "Вече започваш да свикваш – първото, второто, сега третото. Доколкото знам планът е минимум четири, а вече оттам нататък ще видим какво ще става", заяви Цветанов на излизане, в отговор на въпрос как приема обвинението. 


Запитан каква е целта на този план, той отговори, че се търси дискредитация и политическа репресия срещу него, което не било нормално. "Логиката на събитията сочи, че с изключение на първото обвинение, второто и третото не произхождат от досъдебни производства срещу него, а са извадени материали от досъдебното производство срещу Станимир Флоров (бившият шеф на ГДБОП)", каза Менков пред журналисти. Още в предизборната кампания, по анонимен сигнал, е образувано досъдебно производство и прокуратурата официално заявява, преди да му е повдигнато обвинение, че е извършил незаконно подслушване". 

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Петък, 22 Ноември 2013 14:52
Влезте, за да коментирате